Soome ekspert: sauna kerisekivid on nagu auto mootoriõli, mida peab regulaarselt vahetama

Sauna kerisekive tuleks regulaarselt vahetada, kui saun ei soojene piisavalt, soojeneb aeglaselt või pole leil enam päris see, märgib Aalto ülikooli sauna-dotsent Lassi A. Liikkanen.

Liikkaneni väitel pole kerisekivid igavesed, neid tuleb regulaarselt kontrollida ja vahetada. Kivide vahetamine puudutab nii puuküttel kui elektrikeriseid, vahendab Ilta-Sanomat.

Elektrikerisel võib kivide aegumine kaasa tuua koguni kerise lagunemise. Laiskus võib seega kalliks maksma minna.

Soomlased armastavad keristes looduslikke kive, millest levinuim on oliviindiabaas. Selliseid kive tuleks kontrollida 1-2 korda aastas. Need on odavad kivid, mille 40 kilo maksab alla 20 eurot. Ümarad keraamilised kerisekivid peavad kauem vastu ja neid võib kontrollida ja vahetada harvem.

Kive saab kontrollida neid kätte võttes. Vananenud kivi mureneb. Mõned löövad kive omavahel kokku ja kontrollivad, kas need peavad vastu. Kui kivid purunevad, siis tuleb nad välja vahetada. Vahel aga laguneb kivi lausa käte vahel ära.

Kulunud kivi tunneb ära ka pinna järgi. Kulunud kivi muutub pealt roostepruuniks, valgeks või roheliseks. Koos kivide kontrollimisega tasub kivid kerisesse uuesti ümber laduda. Samal ajal saab kivide vahed purust puhastada.

Asiantuntija kertoo, mitä tapahtuu, jos et vaihda saunan kiuaskiviä: “Lasku on iso”

Saunan kivien vaihtamatta jättäminen vahingoittaa pahimmillaan vastuksia. Saunalogia.fi-sivuston perustaja ja Aalto-yliopiston ihmiskeskeisen tuotesuunnittelun dosentti Lassi A. Liikkanen vertaa kiuaskiviä auton moottoriöljyyn. - Kiuaskivet eivät ole ikuisia. Kiuaskivien tarkistaminen ja uudelleen latominen on toimenpide, joka tulisi tehdä säännöllisesti, Liikkanen sanoo. Viimeistään kiuaskivet tulisi vaihtaa uusiin siinä vaiheessa, kun sauna ei lämpene kunnolla, se lämpenee hitaasti, ilma alkaa tuntua tunkkaiselta tai löylyt jäävät heikoiksi.

Kommentaarid
(Külastatud 1,370 korda, 1 külastust täna)