Mõtlemapanev lugu, kuidas endisest soome punkarist ja ateistist sai veendunud islamivõitleja, kes hukkus ISIS-e eest sõdides

See lugu on soome noormehest Anttist, kellest sai islamivõitleja Abu Anas al-Finland (tõlkes: Anas Soomest) ja kes hukkus Süürias ISIS-e eest sõdides.

Antti oli endine punkar ja ateist, kes ei uskunud ühtegi jumalat ega prohvetit. Ta õppis hooldustöötajaks. Noormehel oli keelte peale andi ja ta õppis selgeks araabia keele. Siis sattus lugema islamiusu pühakirja Koraani, vahendab Ilta-Sanomat.

Anas võttis vastu islamisusu 2012. aastal. Ta rääkis lähedastele, et tahab elada võimalikult ehedat moslemi elu. Punkbändide kontserdite asemel hakkas noormees vaatama Youtube’ist Koraanist jutustavaid videoid.  185 cm pikkune noormees hakkas oma keha treenima ja võttis alla 20 kilo. Noormees üritas islamiusuku meelitada ka oma vanemaid, jutustades neile igavesest paradiisist. Ta tahtis rääkida Allahi headusest, aga vanemad ei jaksanud teda kuulata.

Anas ei suhelnud enam oma vanade sõpradega ja hakkas käima Espoo mošees. Tema saatust mõjutas aga rohkem Helsingi isaosas asuv Roihuvuori mošee, mis on tuntud radikaalsuse poolest. Sealt on paljud edasi liikunud Süüriasse.

Süüriasse jõudis mees 2013. aastal, kui oli 21-aastane. Perele rääkis, et läheb Egiptusesse Kairosse õppima araabia keelt ja Koraani. Süüriast ei rääkinud ta kellelegi midagi. Samal ajal ostis ta omale juba varustust nagu telgi ja öövaatluse seadmed. Ühtlasi soetas ta laenuga Mitsubishi neliveolise auto ja sõitis laevaga Tallinna, et sealt liikuda Türgi kaudu Süüriasse.

Soomest läinute kontaktisik oli saanud surma, nendega võttis ühendust mees, keda tunti võitlejanimega Abu Yaqub. See oli Portugali päritolu mees, õige nimega Nero Saraiva, kellega oli abielus ka üks islamiusku pööranud soomlanna, kes on praegu al-Holi laagris. Saraiva võttis soomlase Anasi oma hoole alla.

Anasi pere sai asjadest aimu siis, kui neile hakkas tulema poja maksmata arveid. Pere arvas algul, et arved on saadetud valele aadressile. Poeg aga teatas, et on jõudnud Süüriasse. Ta kirjutas vanematele, et tundis kohustust abistada oma usuvendi ja -õdesid. Ta kirjutas, et tõenäoliselt enam Soome ei naase. 2013. aasta novembris saatis ta koju e-kkirja, milles andis mõista, et on islami sõdur ja liitunud ISIS-e ridadega. Ta pani endast sotsiaalmeediasse pildi koos õlal oleva automaatrelkvaga.

Oma viimases e-kirjas kodustele kirjutas Anas, et ei soovi õnnesoove jõuludeks, uueks aastaks ega nimepäevaks, kuna ei tähista neid. Pärast seda polnud temast enam midagi kuulda. 2014. aasta jaanuari keskel sai ema kõne ühelt võõralt numbrilt. Helistaja rääkis kehva soome keelt ja end ei tutvustanud, aga niipalkju võis aru saada, et Anas on surnud. Teadaolevalt lasti ta maha 15. jaanuaril 2014. aastal. ISIS-e sotsiaalmeedia kanalis oli märgitud tulistajaks Vaba Süüria armee FSA. Hiljem sai ema veel sms-i, et poeg on maetud Aleppo põhjaossa.

Espoolainen lähihoitaja Antti tuli uskoon vuonna 2012, kaksi vuotta myöhemmin hän oli Isis-taistelija – tässä koko uskomaton tarina

Muutama päivä sen jälkeen, kun 21-vuotiaasta espoolaismiehestä oli tehty kansainvälinen katoamisilmoitus, hän vastaa omaistensa lähettämään sähköpostiin. Mistä ikinä hän vastauksensa kirjoittaakaan, siellä näppäimistöstä puuttuvat ääkköset. “Olen kunnossa. Totuus on se, etta olen syyriassa. Koska elama ja kuolema on todellinen osa arkipaivaa taalla, en osaa sanoa milloin ja miten tulen kotiin.”

Kommentaarid
(Külastatud 448 korda, 1 külastust täna)