KUUM: Soomlasi üritatakse Hiinast evakueerida koos teiste ELi kodanikega

Soomlasi üritatakse Hiinast evakueerida koos teiste Euroopa Liidu kodanikega. Üks Helsingi tudeng saab tõenäoliselt Euroopa Liidu lennuki peale, teda ootab Prantsusmaal 2-nädalane karantiin.

Esimese lennuga tuuakse Hiinast Wuhanist ära 250 prantslast. Teine lend peaks toimuma hiljem käesoleval nädalal. Selle lennu peale võetakse üle 100 Euroopa Liidu kodaniku, vahendab Helsingin Sanomat.

Wuhanis olev 33-aastane Helsingi tudeng rääkis, et oli kontaktis Soome saatkonnaga. Talle oli öeldud, et tema jaoks on koht ühes lennukis olemas, aga seda peavad kinnitama lende organiseerivad Prantsuse võimud. Noormees on õppinud Hiinas hiina keelt alates eelmise aasta sügisest. Markust ootab Prantsusmaale jõudes tõenäoliselt kahe nädala pikkune karantiin.

Soome välisministeerium veel ei kommenteeri, kas ELi teise lennuga on tulemas veel soomlasi. Tegemist on välisministeeriumi info kohaselt isikuandmete kaitsega. Wuhanis on endast teada andnud alla kümne soomlase. Välisministeerium pole kommenteerinud, kas seal olevad soomlased tahavad tagasi tulla.

Soome välisministeeriumi info kohaselt on Pekingi saatkond olnud kõigi Wuhanis olevate soomlastega kontaktis. Ministeerium teeb kõik endast oleneva, et soomlased tagasilendude peale saada. See on isiku enda otsus, kas tahab tagasi tulla või mitte. Euroopa Liidu direktiivi kohaselt saab soomlaste tagasitoomise maksumuse välja nõuda Soome riigilt. Isikul võib ka olla kindlustus, mis selle hüvitab.

Soomlaste evakueerimise eest kriisipiirkonnast vastutab välisministeerium. Soomlaste edasise liikumise eest vastutavad sotsiaal- ja terviseministeerium ning terviseamet. Sotsiaal- ja terviseministeeriumi info kohaselt pole soomlasi kavas kuhugi saarele paigutada nagu talitab Austraalia, kuna Soomes on inimeste eraldamise jaoks piisavalt haiglakohti.

Euroopa Liidu evakuatsioonilendudele lastakse vaid inimesed, kes on terved ehk kel pole palavikku ega hingamisraskusi. Euroopa Liit koordineerib liikmesmaadega eri riikide kodanike jõudmist oma kodumaale. Soome terviseameti info kohaselt ei kontrollita Soomes ega määrata karantiini Wuhanist pärit inimesi, kui neil pole avaldunud haigusnähtusid.

Wuhanis olev 45-aastane Soome kodanik Chen polnud aga veel midagi kuulnud Euroopa Liidu ja Soome evakuatsiooniplaanist. Ta on Soome kodanik ja jäänud Wuhanisse lõksu. Ta ütles, et võtab ühendust Soome saatkonnaga, et saada lisainfot Euroopa Liidu tagasilendude kohta. Ema juurde külla sõitnud 20-aastane Chen ütles, et pole kuus päeva väljas käinud. Teda hirmutab isegi lifti minek. Tema endine koolikaaslane on medõde, kes oli öelnud, et olukord on väga ohtlik ja välja ei tohi minna. Cheni mees ja kolm last on Soomes. Chenile oli tuttav haiglaõde rääkinud, et haiglad on inimesi täis ja arstid töötavad ilma puhkepausideta. Medõel on ära keelatud rääkida sellest, mis haiglas toimub. Chen ütles, et istub päeval rõdu peal ja vaatab tühje tänavaid. Kaks naabrit käivad väljas, kuna peavad koeraga käima jalutamas. Chen töötab abiõpetajana Vantaa lasteaias ja peaks järgmisel nädalal tööle naasma, aga see ei tule enam kõne alla.

Suomalaisia yritetään evakuoida Kiinan Wuhanista EU-lennoilla: helsinkiläisopiskelijalle näyttäisi olevan paikka, vantaalaisnainen ei ole kuullut suunnitelmasta

Euroopan unionin ensimmäinen koronavirusta koskeva evakuointilento hakee Kiinan Wuhanista 250 ranskalaista. Toisen evakuointilennon on tarkoitus lähteä kohti Wuhania myöhemmin tällä viikolla. Tällä lennolla haetaan komission tiedotteen mukaan yli sata EU-kansalaista. Wuhanissa jumissa oleva helsinkiläisopiskelija Markus Tietäväinen, 33, kertoo, että häneen oli oltu keskiviikkona yhteydessä Suomen suurlähetystöstä EU:n evakuointilentoihin liittyen.

Kommentaarid
(Külastatud 406 korda, 1 külastust täna)