Kuuba ime: puudust kannatavas riigis paranes hüppeliselt inimeste tervis

Kuuba langes pärast NLiidu kokkuvarisemist suurde kriisi ja majandus kukkus aastatel 1991-1995 viiendiku võrra. Kuuba inimesed sõid toiduainete vähesuse tõttu vähem ja tervenesid tänu sellele väga kiiresti.

Soome meditsiiniprofessor Pertti Mustajoki kirjutab oma blogis, et Kuuba näitel võib inimeste salenemine ja tervenemine toimuda väga lühikese aja jooksul. Puuduse ajajärk parandas Kuubal hüppeliselt inimeste tervist.

Kuubalased sõid puuduse ajal keskmiselt tuhat kilokalorit päevas vähem kui varem, samuti liikusid bensiinipuuduse tõttu rohkem omal jõul. Nad võtsid kaalust alla keskmiselt 5,5 kilo. Rasvunute hulk vähenes kaks korda, 14 protsendi pealt 7 protsendi peale.

Uued diabeedijuhtumid vähenesid Kuubal järsult. Aastatel 1997-2002 vähenes suremus diabeeti 51 protsenti, südamehaigustesse 35 protsenti ja ajuhalvatusse 20 protsenti võrreldes eelneva perioodiga. Kuubal polnud tegemist näljahädaga, lihtsalt toitu oli vähem. Mõningast vitamiinipuudust küll täheldati, aga kokkuvõttes inimeste tervis paranes.

Positiivne mõju jäi aga lühiajaliseks, kuna parem majanduslik olukord pani inimesed jälle sööma ja rasvuma. Aastal 2002 tõusis kuubalaste toitumine varasemale tasemele ning rasvumine kasvas hüppeliselt. Aastaks 2011 oli rasvutute hulk võrreldes 1995. aastaga juba kolmekordistunud.

Kuuba juhtum näitab seda, et toitumisharjumuste muutmine võib langetada kiiresti kehakaalu ja mõjuda positiivselt tervisele. Üheski riigis aga pole seda seni õnnestunud planeeritult korraldada. Küll aga saab vähendada ebatervislike toitude tarvitamist, näiteks magustatud limonaadid, küpsised, magustoidud ja kartulikrõpsud peaks olema kõrgemalt maksustatud. See on samas lihtne, sest kõik kaalu lisavad toiduained on tarbetud. Kaalu lisavad toiduained on vähe toitvad.

Soomes langes liha- ja piimatoodete, rasvade ja suhkru tarvitamine sõja ajal ning see vähendas südame-veresoonkonna haigustest tingitust suremust. Sama olukord oli Norras Saksa okupatsiooni ajal, kus suremus vähenes, aga pärast sõda pööras taas tõusule.

Väiksemgi toitumise muutmine mõjutab tervist. See tuleneb asjaolust, et inimese organism pole kohanenud küllusega, vaid loodud toime tulema piskuga.

Kuubalainen serenadi – siunattu niukkuus

Sota-aikana Suomessa oli pulaa elintarvikkeista. Etenkin liha- ja maituotteiden, rasvojen ja sokerin kulutus putosi reilusti (1). Seurauksena oli selvä alenema sydän- ja verisuonisairauksien aiheuttamissa kuolemissa (2). Norjassa toisen maailmansodan saksalaismiehityksen aikana todettiin aivan sama ilmiö (3). Monista elintarvikkeista oli pulaa, etenkin lihasta, maidosta, sokerista, margariinista ja muista rasvoista.

Kommentaarid
(Külastatud 180 korda, 1 külastust täna)