Koroonaviirus Soomes: nakatunud võivad olla ka soomlased, isikud käiakse läbi neljapäeval

Koroonaviirusse nakatunud võivad olla Soomes ka kohalikud soomlased, võimalikud nakatunud selgitatakse välja homme, neljapäeval.

Lapimaa haigla nakkushaiguste arst Markku Broas tunnistas täna, et nakatunute hulgas võivad olla ka soomlased. Esimene koroonaviirusesse nakatunu tuvastati täna, kolmapäeval. Selleks osutus hiinlasest naine, vahendab Iltalehti.

Soome terviseametnike väitel on hiinlanna olukord hea, aga tal on kõrge palavik. Teadaolevalt on Soomes võimalikke nakatunuid „ligi 15”. Võimalikest nakatunutest on teatud pilt ametivõimudel olemas ja selle põhjal hakatakse isikuid läbi käima. Teadaolevalt on enamus võimalikest nakatunutest jätkuvalt Lapimaal.

Koroonaviirusse nakatunud naine saabus Soome eelmisel neljapäeval omal käel, mitte grupireisiga. Kõige suurema riskiga on isikud, kes ööbisid hiinlannaga samades ruumides. Neid on Broase väitel „mitmeid”. Võimalike nakatunute hulgas on ka soomlased, kes on puutunud hiinlannaga tema käikude ajal kokku.

Hiinlanna lendas 22. jaanuaril Wuhanist Pekingisse ja sealt Soome. Ta saabus Helsingi-Vantaa lennujaama neljapäeval, 23. jaanuaril ja lendas sealt edasi Ivalosse. Lapimaal veetis ta aega Saariselkä turismikeskuses.

Naise haigusnähud ilmnesid pühapäeval, 26. jaanuaril. Ta pöördus haiglasse teisipäeval, 28. jaanuaril. Soome ametivõimude teada nakatab viirus vaid mõned päevad enne haigusnähtude ilmnemist, mistõttu ei käida läbi hiinlasega samal ajal Helsingi-Vantaa lennujaamas ja lennukites olnud inimesi.

Lapimaa nakkustõrjekeskus hakkab võimalikke nakatunuid läbi helistama homme, neljapäeval. Neilt isikutelt küsitakse võimalike haigusnähtude kohta. Kui on ilmnenud nähud, siis need inimesed eraldatakse ja neid uuritakse.

Isegi kui vaevusi pole, helistavad ametnikud neid inimesi jätkuvalt läbi. Koroonaviiruse peiteaeg on teadaolevalt 2-12 päeva, mistõttu jälgitakse võimalikke nakatunuid järgmise kahe nädala jooksul.

Soome terviseameti info kohaselt ei peaks soomlased muretsema ja muretsema ei pea ka need, kes on Saariselkä turismikeskuses. Inimesed saavad rahulikult seal oma puhkamist jätkata. Inimesed peaks lihtsalt käsi pesema ning vältima teiste peale köhimist ja aevastamist. Soome tearviseamet teavitab juhtumist ka Euroopa Liitu ning Maailma terviseorganisatsiooni WHO.

Koronavirukselle altistunut ehkä myös suomalaisia – lista mahdollisesti sairastuneista soitetaan läpi torstaina

Koronavirukselle mahdollisesti altistuneita kartoitetaan muun muassa taudin altistumisajan perusteella. Koronavirukselle on mahdollisesti altistunut Lapissa myös suomalaisia henkilöitä, kertoo infektioylilääkäri Markku Broas Lapin keskussairaalasta. Suomen ensimmäinen koronavirustartunta sai vahvistuksensa keskiviikkoiltana. Virusta kantava nuori kiinalaisnainen on eristyshoidossa Lapin keskussairaalassa Rovaniemellä. Terveysviranomaisten mukaan turistinaisen vointi on hyvä, mutta kuumeinen.

Kommentaarid
(Külastatud 1,925 korda, 1 külastust täna)