Kas Wuhani viiruselaine on juhus? Tegemist on Hiina ühe suurema vastupanuliikumise keskusega, mis oli valitsusel pinnuks silmas

Hiinas Wuhanis on tähelepanu keskendunud uuele koroonaviirusele, aga vähem on teada, et tegemist on Hong Kongi kõrval Hiina ühe suurema vastupanuliikumise keskusega.

Wuhanis toimusid eelmise, 2019. aasta suvel massilised meeleavaldused, kus tänavatel olid tuhanded inimesed ja olukord oli kontrolli alt väljumas. Protestid olid seotud uue rajatava prügipõletustehase ja muude keskkonnateemadega. Inimesi aeti laiali märulipolitsei abil, vahendab Los Angeles Times.

Inimesed loopisid politseid plastpudelitega ja karjusid vihaselt. Meeleavaldused kestsid mitu päeva. Eelmisel aastal räägiti, kuidas Wuhani meeleavaldused olid valitsusel suureks pinnuks silmas ja otsiti võimalusi, kuidas inimesi kontrollida. Samal ajal olid meeleavaldused ka Hong Kongis ning kardeti, et mässulaine levib üle Hiina. Käesolev aasta on eriti tundlik, kuna valitsus oli lubanud aastaks 2020 riigile õitsengut, samal ajal aga majandus jahtub ja inimeste elatustase langeb.

Wuhanist on pärit mitmed Hiina dissidendid, kellest üks mõisteti tänavu 23. jaanuaril president Xi Jinpingi pilamise eest 6 kuuks vangi.

First Hong Kong protested. Now it’s Wuhan, China. What makes it Beijing’s latest headache?

On suffocating summer nights in Wuhan city, China, the smell of burning garbage drifts through the air, so acrid that people close their windows and complain they cannot get to sleep. And when local authorities recently tried to rush through a waste-to-energy plant to incinerate garbage, they provoked days of furious protests, in a nation where authorities are swift to crush dissent.

Kommentaarid
(Külastatud 392 korda, 1 külastust täna)