Kas teadsid? Vene presidendi vend suri Leningradi blokaadi ajal

Vene presidendi Vladimir Putini vanem vend Viktor suri 1-aastaselt 1942. aastal Leningradi blokaadi ajal ja maeti ühishauda Piskarjovka kalmistul. President käib regulaarselt hauale lilli viimas.

Vend, keda ma pole iial näinud ega tundnud on siia maetud. Ma isegi ei tea täpselt, kuhu, rääkis Putin 2012. aastal väljaandele New York Times.

Tegemist on tõenäoliselt maailma suurima II ilmasõja aegse kalmistuga, kuhu on maetud 420 000 tsiviilisikut ja 70 000 sõdurit. Surnuaia infotahvlil on kirjas, et aastatel 1941-1944 suri Peterburis 641 803 inimest nälja, pommitamise, külma ja haiguste tõttu. Üks neist oli 1-aastane Viktor Putin.

Vanemad rääkisid Putinile, et peredest viidi väiksed lapsed ära, et vanemaid päästa. Emalt viidi laps ära ja öeldi, et ta suri, aga ei öeldud, kuhu ta maeti, rääkis Putin intervjuus ajalehele.

Viktor Putini haud leiti 2012. aastal. Peterburis leiti märge Viktor V. Putini kohta. Ta sündis 1940. aastal ja suri 1942. aastal. Kokku oli ühishaudadesse maetud 10 Putini-nimelist meest ja 5 naist. Ainult Viktoril oli isalt päritud teine nimi Vladimirovitš, mis on ka presidendi teine nimi.

Putin on käinud kaslmistul tihti, et mälestada Leningradi blokaadi ohvreid. Nii tegi ta ka laupäeval, 18. jaanuaril 2020. Käesoleval aastal möödub 77 aastat blokaadi lõppemisest.

Putini isa Vladimir Putin sai sõjas jalga haavata. Putin on öelnud, et ema jäi blokaadi ajal nii nõrgaks, et ta viidi juba ära koos surnutega. Keegi aga kuulis ohkeid ja Maria Ivanovna Putina pääses.

Viktor Putin suri teadaolevalt difteeriasse. Lisaks oli Putinil teine vanem vend Albert, kes suri peale sündi väiksena. Vladimir Putin sündis 1952. aastal ehk tükk aega peale blokaadi lõppemist. Leningrad muudeti tagasi Peterburiks peale NLiidu lagunemist 1991. aastal.

NLiit oli lisaks Saksamaale sõjas ka Soomega. Soome kohta liiguvad jutud, et ka soomlased osalesid piiramisel. Putin kohtus laupäeval ka teise ilmasõja veteranidega ja iga veteran sai 75 000 rubla, mis on veidi alla 1200 euro. Iga sõja ajal töötanu sai 50 000 rubla, mis on veidi alla 800 euro, vahendab Iltalehti.

Kommentaarid
(Külastatud 702 korda, 1 külastust täna)