Kas teadsid? Helsingisse on peidetud terve Päikesesüsteem

Helsingi ja Espoo piiril on maastikule peidetud terve Päikesesüsteem: planeet Päike ja kõik planeedid kuni Pluutoni välja.

Päike on paarikümnemeetrise posti otsas Patterimäki pargis. Sealt Merkuurini on vaid paarkümmend meetrit, aga Pluuto on kümmekond kilomeetrit eemal Espoo poolel Länsiväylä ääres, vahendab Helsingin Sanomat.

Pajamäki linnaosas on planeedid maastikule paigaldanud astronoomia selts Ursa ja Helsingi linn. 1992. aastal valminud mudeli idee autor on hobiastronoom Leo Sulamaa, kel oli oma tähetorn Pajamäkis.

Pluuto on jätkuvalt süsteemi osa, kuigi seda ei peeta 2006. aastast alates enam planeediks. Maastikule Päikesesüsteemi paigaldamise ajal ajal oli Pluuto veel üks 9 planeedist.

Päikesesüsteem tasub läbi käia, selleks tuleb varuda mitu tundi. Planeetide juures on seletused soome, rootsi ja inglise keeles. Looduses on planeetide kaugustest lihtsam aru saada, sisetingimustes oleks apelsini suuruse päikse kõrval teised väiksemad planeedid vähem kui millimeetri jämedused.

Pajamäki mudeli mõõtkava on üks miljardile. Üks millimeeter vastab seega 1000 kilomeetrile. Maa läbimõõt on 12 760 kilomeetrit, aga mudelis on ta vaid sentimeetri suurune. Vaatamata vähendusele on vahemaad ikka suured. Kaugemad planeedid Pluuto, Neptun ja Uraan jäävad Helsingi ja Espoo piirile. Uraan asub Espoos loodusmajas Villa Elfvik, nii et retke käigus saab külastada ka vana villat.

Kommentaarid
(Külastatud 429 korda, 1 külastust täna)