Kas teadsid? Enam kui 20 000 soomlasel on vetsupass, millega pääseb tualetti väljaspool järjekorda

Paljude soolehaiguste põdejate jaoks võib olla tualetijärjekorras seismine piinarikas, seetõttu on võetud Soomes kasutusele nn vetsupass, millega pääseb tualetti väljaspool järjekorda.

Vetsupass on kas mobiilis või kaardi kujul olemas üle 20 000 soomlasel. Sellega saab näiteks festivalidel tualetti väljaspool järjekorda, samuti asutustes töötajate tualetti külastada, vahendab Yle.

Vetsupassiga pääseb tasuta tasulistesse tualettidesse, kui personal on teadlik, mida see pass endast kujutab või kui ettevõte on liitunud vastava võrgustikuga. Soolehaiguste tõttu peavad paljud inimesed külastama tualetti kümneid kordi päevas. Äkiliste vaevustega seoses pole inimesel aega tualetti otsida, rääkimata järjekorras seismisest.

Kohad, mida passiga saab külastada on välja toodud Crohn ja Colitis ry veebis. Vetsupassi võib näidata igal pool, aga registreerunud kohtades on teenus kindlustatud. 2020. aasta algul on selliseid ametlikke kohti Soomes 250 ringis. Pass ise võeti Soomes kasutusele 2012. aastal.

Põletikulist soolehaigust ehk IBD-d (Inflammatory Bowel Disease) põeb kokku enam kui 50 000 soomlast. Igal aastal diagnoositakse paar tuhat uut haiget. Selle haiguse vaevused on kõhulahtisus, verine väljaheide ja kõhuvalud. Lisaks sagenevad teised soolehaigused nagu mikroskoopilised koliidid ja IBS ehk ärritunud mao sündroom. Soolehaigus puhkeb enamasti vanuses 15-35 eluaastat. Teine sagenemise periood on 60ndad eluaastad. Tõusuteel on ka haigestunud laste arv.

https://yle.fi/uutiset/3-11139713

Kommentaarid
(Külastatud 340 korda, 1 külastust täna)