Iraagis olevad Soome sõdurid said rünnakust ette teada ja olid varjul – nad loeti hiljem üle ja kõik olid alles

Iraagis Erbili sõjaväebaasis olevad Soome sõdurid olid rünnakust teadlikud ning varjusid. Hiljem loeti nad üle ja kõik olid alles.

Alates 2015. aastast, mil Soome sõdurid on rahvusvahelise koalitsiooni koosseisus Erbilis olnud pole baasi kordagi rünnatud. Soomlaste asukoha lähedale raketid ei lennanud, vahendab Yle.

Teave, et soomlastega on kõik korras tuli juba kella 3 ajal öösel. Täpsemat teavet aga rünnaku ulatuse kohta pole soomlased veel saanud.

Pommivarjend ehk shelter, kus soomlased end varjasid on ümbritsetud liivakottidega, nii et pommi killud sealt läbi ei lenda. Soomlased said rünnakust ette teada. Seda, kui kaua hoiatus ette anti ei soovita täpsustada.

Soomlaste Camp Lion on osa Erbili sõjaväebaasist ja asub rahvusvahelise lennujaama lähedal. Samas piirkonnas paiknevad ligi 10 Euroopa riigi ja USA üksused.

Raketirünnaku ajal oli baasis kohalt 80-st soomlasest 70. Kümnel oli vaba aeg ja nad polnud Erbilis. Baas on suur ja seda valvavad nii Iraagi kui teiste riikide sõdurid. Soomlased saadeti Iraaki 2015. aastal, et anda kohalikele sõduritele ISIS-e vastast väljaõpet. Kaks kolmandikku soomlastest on reservistid ja ülejäänud kaitseväe töötajad. Kõigil reservistidel on olemas juba varasem kogemus kriisipiirkondadest.

Erbilin suomalaissotilaat saivat varoituksen ja olivat suojissa ohjusiskun aikana – Viesti yöllä: “Suomalaiset laskettu ja kaikki kunnossa”

Operaatiopäällikkö: Jos tilanne jää tähän, niin uskoisin, että Kurdistanissa olisi edellytyksiä jatkaa koulutusta. Viime yönä puolustusvoimille tuli poikkeuksellisia tietoja. Irakin Erbilin tukikohtaan oli isketty. Yle päivittää tähän juttuun suomalaisten viranomaisten ja sotilaiden tietoja Irakista Tukikohtaan ei ole ammuttu kertaakaan sitten vuoden 2015, jolloin Suomi lähti kansainvälisen koalition mukana pysäyttämään Isisin etenemistä.

Kommentaarid
(Külastatud 629 korda, 1 külastust täna)