Wuhanisse külla sõitnud Soomes elav hiina naine võrdleb toimuvat õudusfilmiga: isegi lifti ei julge astuda

Hiina Wuhanisse külla sõitnud Vantaal elav naine Chen Hui tunnistab, et linn võib püsida suletuna mitu kuud. Ta on koos perega kodus ja ei julge välja minna.

Naine tunnistab, et on tegelenud kudumisega ja kirjutanud päevikusse sissekandeid. Linnas elab kaks korda nii palju inimesi kui Soomes, vahendab Helsingin Sanomat.

Naise väitel on ilm kõle ja aeg-ajalt sajab vihma. Tänavatel valitseb vaikus ja tühjus. Pole inimesi ega autosid. Chen võrdleb olukorda filmiga Resident Evil. Naine lisas, et tahtis teha pilte, aga ei julge astuda lifti, et välja minna. Poes käis ta viimati mitu päeva tagasi.

Nädala algul käis Chen väljas ja rääkis, et haiglad on ülerahvastatud ning apteegid ja poed on ostetud näokaitsetest tühjaks. Perel on varutud toitu paariks-kolmeks nädalaks.

Wuhani ühistransport ei tööta ja autoga ei saa sõita ilma eriloata. Poed on aga avatud. Soomes paarkümmend aastat elanud Chen sõitis Wuhani umbes nädal tagasi, et võtta koos emaga vastu Hiina uut aastat. Chen räägib, et telefoni tuleb sõnumeid ja uudiseid, mis võtavad tuju ära. Ema pensionäride gruppi saabus sõnum, et ema 80-aastane endine töökaaslane suri koroonaviiruse tagajärjel. Teine ema kolleeg andis teada, et koolikaaslane suri samal põhjusel 70-aastaselt.

Wuhani ehitatakse kiirkorras kahte uut haiglat, mis kumbki mahutab üle tuhande haige. Selle põhjal arvab Chen, et nakatunute arv pidevalt kasvab. Chen muretseb ka seepärast, et kui haigus levib, siis läheb tähelepanu mujale, teistele suurtele linnadele. Näiteks bussiliiklus on juba peatatud Pekingi, Tianjini ja Xi’ani linnades ja saja miljoni elanikuga Shandongi maakonnas, mis asub Hiina isaosas pekingi ja Shanghai vahepeal. Kui olukord halveneb mujal, siis ei saa Wuhan enam mujalt abi.

Chen lootis sõita Pekingisse eeloleval laupäeval ja sealt edasi Helsingisse, aga nüüd jääb sõit ära. Pole teada, kas Finnairilt saab sõiduraha tagasi või mitte. Finnair teatas laupäeval, et soovi korral saab raha tagasi. Rahast enam aga teeb Chenile muret lähedaste olukord. Ta pole kindel, kas pääseb enam Soome. Ta pidi minema nädala pärast esmaspäeval Vantaal lasteaeda tööle ja tal jäi Soome kolm last. Ta kardab, et Wuhani karantiin võib kesta mitu kuud.

Vantaalaisnainen vertaa viruksen takia eristettyä Wuhania kauhuelokuvaan: “En uskalla astua hissiin päästäkseni ulos”

Vantaalainen Chen Hui pysyttelee sisätiloissa perheensä luona kiinalaisessa Wuhanin kaupungissa, joka on yltyvän koronavirusepidemian keskipiste. Hän kuvailee päiviään tylsiksi ja mieltään matalaksi. “Olen viettänyt aikani kutomisen parissa ja kirjoittanut päiväkirjaa omalla äidinkielelläni”, Chen kirjoittaa HS:lle karanteeniin asetetusta kaupungista, jossa on asukkaita kaksi kertaa niin paljon kuin Suomessa.

Kommentaarid
(Külastatud 1,065 korda, 1 külastust täna)