Helsingis ollakse hädas rottidega

Käesoleva talve soojad ilmad on pannud ka Helsingi rotid rohkem liikuma. Vantaal Havukoskis elav Jouni on leidnud koos naabritega roti väljaheiteid nelja auto kapotikaane alt.

Jouni sõnul ei hüvita seda ka kindlustus, kui rotid autol midagi läbi närivad. Samuti paneb inimesi muretsema see, et rotid jooksevad ringi laste liivakastis, vahendab MTV.

Naabri auto alt leiti ükspäev poolik lihapirukas, mida rott oli närinud. Rotid veavad laste mänguplatsidele toitu, mida lapsed siis suhu pistavad.

Tavaliselt rotte talvel nii palju ei liigu, aga soe jaanuar on närilised liikuma pannud. Seda, kui palju Helsingi piirkonnas rotte täpselt on, ei oska keegi öelda. Üldiselt võib aga öelda, et kui rotte on päevasel ajal näha, siis on neid palju.

Hinnanguliselt on rottide arv viimase kümne aastaga märkimisväärselt tõusnud. Üks põhjusi on see, et igaüks ei tohi enam rotimürki osta, vaid Euroopa Liidu seaduse järgi tohivad seda teha ainult professionaalid. See on samas hea, et mürkide kasutamist piiratakse, kuna mürgid jõuavad lõpuks ka mujale kui roti suhu.

Soomes teevad rotid kõige enam kahju juhtmeid läbi närides ja nõnda võib puhkeda tulekahju. Soomes ei levita rotid haigusi, see on rohkem soojade maade teema. Huvipakkuv on ka see, et kui USA-s on rotid põhiliselt vaeste linnaosades, siis Soomes on rotte igal pool. Näiteks on palju rotte Helsingis Kallios, kus elab jõukam rahvas.

Suhtumine rottidesse on Soomes muutunud ajapikku lugupidavamaks ja leebemaks. Rotid tulevad väga oskuslikult toime koos inimesega. Kuigi nende hävitamisega nähakse palju vaeva, jäävad nad ikka püsima.

Kommentaarid
(Külastatud 721 korda, 2 külastust täna)