Hea teada: viirus võib levida ka ventilatsiooni kaudu, näomaskist ei pruugi abi olla

Kuigi Soomes on apteekidest näomaskid viimseni ära ostetud, siis ei pruugi neist abi olla, kuna viirus levib ka silma limaskesta kaudu. Samuti võib viirus levida ventilatsioonisüsteemide kaudu. Näiteks 2003. aastal levis SARS Hiinas tornmajade ventilatsioonisüsteemide kaudu.

Helsingi haigla nakkushaiguste ülemarst Veli-Jukka Anttila ütles, et tänaval liikudes ei pruugi näomaskist abi olla, kuna seal mask niiskub ja venib välja. Mask peab olema tihedalt näo ees. Haiglas kasutatakse maski, kuna haigega puututakse lähedalt kokku ja sedagi ainult teatud olukorras. Näiteks tuberkuloosi puhul pole samuti näomaskist abi ja vaja on tõhusamaid vahendeid, vahendab Iltalehti.

Anttila väitel on peamine probleem see, et mask ei kaitse silmi. Silma limaskestad on ühnduses ninaga. Kui silmad puutuvad nakkusega kokku, siis pole maskist abi. Isegi tavaline gripp ja muud viirused kanduvad edasi silmade kaudu.

Teine nakatumise viis on eri pindade kaudu. Inimene katsub käega pinda ja siis paneb näpu ninna. Niimoodi viiakse viirus organismi. Ka selle vastu mask ei aita.

Hiina viiruse puhul on arsti väitel oluline see, kui paljude inimestega kokku puututakse. Oleneb sellest, kas keegi on juba haigestunud ning kannab käte ja aevastamisega viirust edasi. Hiina puhul on näha, et kõik kannavad maski, aga viirus levib ikka kiiresti edasi.

Doktor Anttila väitel on Hiinas praegu näha vaid jäämäe veepealne osa. Ta ütles, et kui ta oleks praegu Hiinas ja tal oleks kerge viirus, siis ta ilmselt arstide poole ei pöörduks, kuni pole suuremat vajadust. Anttila ütles, et tema hinnangul on haigestunuid palju enam kui välja paistab.

Olukorda raskendab see, et tegemist on uue viirusega. Viiruse testid töötati välja alles mõned nädalad tagasi. Pole teada, kui palju teste on tehtud, palju neist on positiivsed ja palju negatiivsed. Hiinas pole võimelised kõik meditsiiniasutused neid kasutama. Hiina on suur maa ja probleemid on suured.

Seda, kui suur on nakatumine väljaspool Hiinat, näitavad lähipäevad ja -nädalad. Ohtlik on see, kui haigus levib naabermaadesse nagu Singapur ja Tai. Siis võib see levida väga kiiresti edasi. Praegune haigestumiste kõver on väga järsult ülespoole.

Praegust viirust on võrreldud SARS-iga ja SARS levis korrusmajade ventilatsioonisüsteemi kaudu. See tähendab, et üksikud inimesed on võimelised nakatama väga paljusid inimesi. Räägitakse nn supernakatajatest, kes suudavad nakatada korraga paljusid inimesi. Pole täpselt teada, miks see nii on, et ühed nakatavad rohkem kui teised.

Soomes tõenäoliselt sellised viirused ventilatsioonis eriti ei levi, kuna sissetõmbe- ja väljatõmbe lõõrid on eraldi. Haiglates puhastatakse õhku nii, et mikroobid hävivad. Lennukiga lendama Anttila praegu ei läheks, kui oleks haige. Kui on isegi väike viirus, siis ei tohiks lendama minna, vaid pöörduda arsti poole.

Helsingi haigla on koroonaviiruse võimalikuks tulekuks valmistunud. Tegevusplaan on valmis, samuti on valmis laborid.

Koronavirus voi levitä vaikka ilmastoinnista: Lääkäri tyrmää silti maskihysterian – “Yksi keskeinen ongelma”

Koronaviruksen pelko on saanut hengityssuojaimet eli niin kutsutut maskit loppumaan monin paikoin. Kysynnän on kerrottu olleen kymmenkertaista normaaliaikaan verrattuna. Uutiskuvissa kasvosuojuksia näkyy erityisesti aasialaisilla. Koronavirus lähti liikkeelle Wuhanista, Kiinasta. Infektioylilääkäri Veli-Jukka Anttila Helsingin yliopistollisesta sairaalasta HUS:ista kertoo, että sairaalaolosuhteissa maskia käytetään, jos kyseessä on pisara- tai ilmaeristys.

Kommentaarid
(Külastatud 2,154 korda, 1 külastust täna)