Hea heada: paratsetamool võib põhjustada peretüli

Paratsetamooli sisaldavat valuvaigistit ei tohiks võtta enne suhte klaarimist, sest valu- ja palavikurohi paratsetamool mõjutab inimese tundeid, leiab USA Ohio ülikooli psühholoogiaprofessor Dominik Mischkowski.

Seetõttu ei tasu seda rohtu võtta siis, kui ees ootab mõni tähtsam suhte-teemaline jutuajamine, vahendab BBC Future.

Uuringute järgi mõjutab paratsetamool valu vaigistades teatud aju piirkondi. Need piirkonnad kujundavad inimese tundeid ja empaatiat. Mischkowski viitab mitmetele uuringutele, mille järgi hägustab paratsetamool nii positiivseid kui negatiivseid tundeid. Eriti aga mõjutab see ravim empaatiat.

Empaatia on inimese võime panna end teise inimese olukorda ja saada aru teise tunnetest. Ohio ülikoolis tehti vastav katse 1000 inimese peal, kellest osale anti paratsetamooli ja teisele osale platseebot. Pärast seda anti isikutele lugeda tekste teiste inimeste positiivsetest juhtumitest. Paratsetamooli saanud isikud tundsid vähem positiivset empaatiat ja kaastunnet kui need, kes sõid platseebot.

Professor Mischkowski leiab, et paratsetamool mõjutab tundeid. Seetõttu peaksid inimesed olema tema väitel teadlikud selle ravimi kõrvalmõjudest. Nii nagu teatakse, et purjus peaga ei saa minna autoga sõitma, on hea teada, et paratsetamooli ei tohi võtta enne tõsist jutuajamist abikaasa või töökaaslasega.

Mischkowski väitel ei teata paljude ravimite kõrvalmõjusid. Ravimiuuringud enamasti ei kajasta kõiki võimalikke kõrvalmõjusid, näiteks kuidas mõjutavad ravimid personaalsust ja käitumist. Rohkem teatakse füüsilisi kõrvalmõjusid, aga vähem psühholoogilisi.

Varasemates uuringutes on leitud, et paratsetamool vähendab inimese võimet usaldada teisi inimesi ning seda, kui palju saab inimene aru tehtud vigadest. See omakorda võib mõjutada teatud tegevusi, näiteks auto juhtimist.

Paratsetamooli mõju pole professor Mischkowski sõnul igavene, see kestab vaid mõne tunni. Nüüd on vaja uurida seda, kas mõned inimesed on ravimile tundlikumad kui teised.

Paratsetamooli ehk atseetaminofeeni kasutatakse selleks, et vähendada valu ja palavikku. See on üks levinumaid valuvaigisteid maailmas. Paratsetamool mõjub teistmoodi kui teised põletikuvastased valuvaigistid, seetõttu pole sel põletikuvastast toimet. Seetõttu pole paratsetamoolil ka põletikuvastaste ravimitega seotud kõrvalmõjusid ja seda võivad võtta maohaavadega hädas olevad patsiendid, astmaatikud ja rasedad.

Paratsetamooli valu vaigistavat mehhanismi veel täpselt ei tunta. Õiges koguses tarvitatuna on ravimi kõrvalmõjud väiksed. Suurte annuste ja pikaajalise tarvitamisega peab olema ettevaatlik. Suuremate koguste puhul on maksakahjustuse oht. Samuti ei soovitata ravimit tarvitada koos alkohoiliga. Tasub tähele panna, et nn gripijookides on toimeaine paratsetamool, mistõttu tuleb jälgida, et seda liiga palju ei saa. Pikaajalisel võtmisel võib paratsetamool põhjustada peavalusid.

The medications that change who we are

“Patient Five” was in his late 50s when a trip to the doctors changed his life. He had diabetes, and he had signed up for a study to see if taking a “statin” – a kind of cholesterol-lowering drug – might help. So far, so normal.

Kommentaarid
(Külastatud 474 korda, 1 külastust täna)