Finnair nõudis puudega isikult lennukis kolme täishinnaga istekoha ostmist, kohtu hinnangul polnud tegemist diskrimineerimisega

Soome lennufirma Finnair nõudis puudega isikult lennukis kolme täishinnaga istekoha ostmist ja kohtu hinnangul polnud tegemist diskrimineerimisega.

Enne seda oli võrdõiguskomisjon leidnud Soomes, et tegemist oli erivajadusega isiku diskrimineerimisega. Halduskohus aga tühistas selle otsuse, vahendab Helsingin Sanomat.

Võrdõiguskomisjon oli 2017. aastal otsustanud, et Finnair diskrimineeris reisijat, kui too soovis Nizza lennule istekohtade hinnaalandust. Komisjoni arvates oli ülekohtune nõuda puudega isikult kolme täishinnaga pileti soetamist. Seadus näeb ette, et teenuse pakkuja peab võimaldama kõigile võrdsed võimalused.

Reisija vajas lisakohti, kuna tema üks jalg oli muudetud jäigaks nii, et see põlvest ei paindunud. Ta vajas isetekohta, kus oleks saanud jalga sirgu hoida. Nizza lennule aga ei õnnestunud reisijale sellist kohta leida, selle asemel pakkus Finnair kolme täishinnaga istekohta. Reisija pidi maksma sõidu eest kolmekordse hinna.

Seaduse järgi poleks aga tohtinud kliendilt teenuse eest kolmekordset hinda võrra. Halduskohus aga leidis, et seadus näeb ette väiksemaid muudatusi seoses puudega, näiteks toe korraldamine puudega inimesele. Kohus leidis, et lennusõidu teenus on selline, kus suuremad muudatused pole võimalikud. Seadus ei näe ette ka seda, et teenuse pakkuja peab kompenseerima hinnavahe, kui väiksemad muudatused pole võimalikud.

Kohus leidis, et Finnair ei pea müüma odavama hinnaga pileteid puudega reisijatele. Võrdõiguskomisjoni otsus oli aga risti vastupidine – et Finnair on suur börsil noteeritud riigifirma ja lennupiletite hinnad on üsna kallid.

Halduskohtu enne jõule tehtud otsuse saab edasi kaevata.

Finnair vaati vammaista matkustajaa ostamaan kolme täysihintaista istumapaikkaa – Hallinto-oikeuden mukaan yhtiö ei syrjinyt vammaista

Lentoyhtiö Finnair ei syrjinyt liikuntavammaista henkilöä kun se ei myöntänyt hinnanalennusta Nizzan-lennosta, linjaa Helsingin hallinto-oikeus. Hallinto-oikeuden päätös on ristiriidassa yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunnnan näkemyksen kanssa. Lautakunta katsoi vuonna 2017, että Finnair syrji vammaista matkustajaa kieltäytyessään myymästä tämän tarvitsemia lisäpenkkejä halvemmalla hinnalla.

Kommentaarid
(Külastatud 356 korda, 1 külastust täna)