Aktsiahoiukonto on avanud juba üle 41 000 soomlase

Uuest aastast avanes võimalus luua omale aktsiahoiukonto, kus saab maksuvabalt börsiaktsiatega kaubelda ja seda võimalust on kasutanud juba üle 41 000 soomlase.

Kõige enam on kontosid avatud Nordneti panga kaudu. Enne konto avamist soovitatakse aga tutvuda tingimustega, kuna enamikus pankades võetakse konto sulgemise eest tasu, vahendab Helsingin Sanomat.

Soome väärtpaberikeskus Euroclear Finland andis teada, et uut tüüpi kontosid on avatud juba üle 41 000. Kõige enam on neid Nordnetis, kus sai kontosid avada juba novembrikuus. Nordnetis on konto avanud ligi 35 000 klienti.

Lisaks Nordnetile saab aktsiahoiukonto avada Danske Banki, Nordea ja Mandatum Life kaudu. Nordeas on neid kontosid avatud 7000. Danskes on kontosid avatud tuhatkond. Pangad on esimestele klientidele pakkunud aktsiatega kauplemist soodushinnaga.

Konto avamisel tasub siiski olla ettevaatlik, sest kuigi konto avamine on tasuta, võidakse selle sulgemise eest võtta tasu. Konto sulgemine on tasuta vaid Nordeas ja Danske Bankis. Nordneti ja Mandatum Life kliendid peavad maksma konto sulgemise eest 50 eurot.

Aktsiahoiukonto saab ka teise panka üle viia. Selle eest võtavad raha kõik pangad, aga odavaim on see Nordeas – 40 eurot. Danskes tuleb üleviimise eest maksta 100 eurot, Nordnet ja Mandatum Life võtavad 50 eurot.

Alguses võtavad pangad konto kasutamisel väga väikseid tasusid. Näiteks Nordea võtab alla 800-euroste väärtpaberitehingute puhul vaid 1-protsendilise vahendustasu. See hind käib ka välismaiste aktsiate kohta. Näiteks 200-eurose aktsiaostu puhul on vahendustasu 2 eurot. Üle 800-euroste tehingute puhul on vahendustasu 0,2 protsenti, aga mitte vähem kui 8 eurot.

Nordnet on soodne, kui teha palju tehinguid. Pank võtab vaid 0,06-protsendilise või vähemalt 3-eurose vahendustasu Helsingi börsi aktsiatega kauplemisel. See soodustus kehtib märtsikuu lõpuni. Tulevikus sõltub vahendustasu sellest, kui aktiivselt kaubeldakse. Kui eelneval kalendrikuul pole tehinguid tehtud, siis on tasu 0,2 protsenti summast või vähemalt 9 eurot.

Danske pakub kuni märtsikuu lõpuni klientidele tehingute vahendustasu 2 eurot. Pärast seda sõltub tasu tehingute suurusest. Kuni 25 000 euro suuruste tehingute puhul on vahendustasu 0,2 protsenti või vähemalt 8 eurot.

Mandatum Life’i pakutav Trader teenus on odav, kui investeerida suuri summasid eri turgudele. Mandatumil on samuti avamise puhul eripakkumine – vahendustasu on 0,03 protsenti või vähemalt 3 eurot. Kui pakkumine lõppeb, on tehingu vahendustasu vähemalt 10 eurot.

Aktsiahoiukonto puhul tuleb olla ettevaatlik, et ei avataks kogemata mitut kontot, sest mitme konto puhul võib maksuamet teha trahvi iga päeva eest 10 eurot konto kohta. Nordeale on juba laekunud teateid inimestelt, kes on avanud mitu kontot.

Kommentaarid
(Külastatud 160 korda, 1 külastust täna)