Värske uuring: Soome põlissoomlaste toetus jätkab kasvu, keskerakonna reiting kõigi aegade madalaim

Soomes jätkab kasvu põlissoomlaste toetus, mis kerkis detsembris 22,7 protsendini. Endise peaministri erakonna Keskerakonna toetus kukkus kõigi aegade madalaima 11,1 protsendi peale.

Populaarsuselt teine on koonderakond Kokoomus 17,2 protsendiga, kolmas sotsid 15,1 protsendiga ja neljas rohelised 12,5 protsendiga. Keskerakond on alles viies 11,1 protsendiga. Kuues on vasakpartei 8,4 protsendiga ja seitsmes Rootsi erakond 4,5 protsendiga, selgub Helsingin Sanomate tellitud värskest uuringust.

See tähendab, et keskerakonnale ei andnud midagi juurde peaministri vahetus ning valijad ei tervitanud Soome uut naisvalitsust. Põlissoomlaste toetus on aga kerkinud kõigi aegade kõrgeima tasemeni, edestades Timo Soini aegset tippu 2011. aasta suvel. Veel aasta tagasi oli põlissoomlaste toetus vaid 8,6 protsenti.

Peaministri parteile sotsidele ei aidanud kaasa peaministri vahetus, toetus püsib jätkuvalt 15 protsendi juures. Küsitlus tehti vahemikus 25. novembrist kuni 20. detsembrini. Selle perioodi sisse jääb peaministri vahetumine.

Viie valitsuspartei toetus on 51,6 protsenti ja see on kukkunud alates suvest 5 protsendipunkti võrra. Selline valitsuse toetuse langus kohe valitsemise alguses pole erakordne, selline olukord oli ka eelmise, Juha Sipilä valitsuse puhul.

HS-gallup: Perussuomalaisten kannatus jatkaa kasvua, keskustan tulos kaikkien aikojen huonoin

Perussuomalaiset jatkaa kasvuaan tuoreessa HS-gallupissa. Keskustan ja vihreiden kannatus vastaavasti laskee edelleen. Kannatusmittauksen toteutti Kantar TNS. Joulukuu oli täynnä politiikassa dramaattisia käänteitä. Keskusta vaati Antti Rinnettä (sd) väistymään pääministerin tehtävästä, ja valtaan nousi Sanna Marinin (sd) hallitus. Muutokset puolueiden kannatuksessa eivät olleet yhtä dramaattisia. Kaikkien puolueiden kannatusmuutokset jäivät selvästi tutkimuksen virhemarginaalin sisään.

Kommentaarid
(Külastatud 94 korda, 1 külastust täna)