Värske avastus: Antarktikas tõmbuvad inimeste ajud kokku

Teadlased tegid avastuse, et Antarktikas tõmbuvad inimeste ajud kokku. See ei tulene mitte niivõrd külmast, vaid seal valitsevast üksildusest.

Saksa Neumayer III uurimisjaamas 14 kuud töötanud teadlastel ja kokkadel tuvastati ajude kokkutõmbumine. Antarktikas olnud inimeste ajusid mõõdeti enne ja pärast seal olekut. Aju hipokampus tõmbus kokku tervelt 7 protsendi võrra. See aju osa kontrollib inimese mälu ja orienteerumisvõimet, vahendab Science News.

Hea uudis on see, et ajud saavutasid uuesti oma endise suuruse, kui inimesed Antarktikast tagasi tulid. Selline uuring on aga äärmiselt oluline, eriti näiteks tulevaste astronautide puhul, kes peavad pikka aega olema samalaadsetes oludes.

Scientists’ brains shrank a bit after an extended stay in Antarctica

Socially isolated and faced with a persistently white polar landscape, a long-term crew of an Antarctic research station saw a portion of their brains shrink during their stay, a small study finds. “It’s very exciting to see the white desert at the beginning,” says physiologist Alexander Stahn, who began the research while at Charité-Universitätsmedizin Berlin.

Kommentaarid
(Külastatud 400 korda, 1 külastust täna)