Vantaa kraanaõnnetuse põhjustas 8 jämeda poldi murdumine

Vantaa tänase kraanaõnnetuse, kus kraana kukkus peale korrusmajale ja ehitajate soojakule, põhjustas kaheksa jämeda poldi murdumine.

Kraana nool murdus ära 40 meetri kõrgusel ja kukkus kõrvalolevale korrusmajale ning ehitajate soojakule. Õnnetus juhtus Vantaal Tikkurilas kella 9 paiku hommikul, vahendab Ilta-Sanomat.

Kraanajuht oli keeramas kraana noolt ilma koormuseta vasakule, kui käis kõva pauk ning poldid purunesid, rääkis kraanafirma Puuhax Oy juhataja Markus Paavola. Kraanajuht kiilus peale seda kergelt kabiini kinni. 26-aastane kraanajuht viidi kontrolliks Peijase haiglasse. Ta oli lõiganud ähmiga vaid kergelt sõrme. Mees oli töötanud kraanajuhina umbes aasta. Tema tegevuses polnud midagi, mis oleks äratanud kahtlust.

Kraana noolel polnud koormat, aga millegipärast murdusid kaheksa M39 polti. Need on 39 mm jämedused poldid. Selliseid polte keeratakse võtmega, mille haarade vahe on 60 mm.

Kuigi kraanal polnud koormat peal, on teisel pool vasturaskuse kaal ligi 35 tonni. Noole ots kerkis selle raskuse mõjul enne üles ligi 80 meetri kõrgusele ja siis kukkus alla. Terast ja betooni kukkus alla ühe veoki kaalu jagu ligi 40 meetri kõrguselt.

Kraana on Itaalias toodetud 2004. aastal ja selle mark on Terex CTT 561 A. See on 550 tonnmeetri kraana ehk tõstab 10 tonni 50 meetri kaugusele. Objektil kaalusid detailid 5-10 tonni. Kraanal on piiramislülitid, mis ei lase lubatust kaugemale tõsta.

Kraana omanik on Lambertsson Oy/ Nosturiasennus Virtanen, mis oli kraana pool aastat tagasi kohale toimetanud. Sarnaseid kraanasid on Soomes veel kasutusele eri objektidel.

Vantaan nosturiturma aiheutui toimitusjohtajan mukaan kahdeksan suuren pultin pettämisestä – näin tapahtumat etenivät

Vantaan turmanosturin kuljettaja oli työskennellyt torninosturin kuljettajana vuoden. Puominosturin puomi irtosi kiinnityksistään 40 metrin korkeudessa ja tipahti rakenteilla olevan kerrostalon ja sen vieressä olleen taukotilan päälle Vantaalla aamulla. Onnettomuus tapahtui Vantaan Tikkurilassa noin kello 9 maissa, kun työmaan kahvitauko oli juuri päättynyt.

Kommentaarid
(Külastatud 975 korda, 1 külastust täna)