Väike Soome vald kaotab lasteaiatasu – pered säästavad aastas tuhandeid

Soome Kainuu maakonda kuuluva Paltamo valla valitsus otsustas esmaspäevasel istungil kaotada uuest aastast lasteaiatasu.

Paltamo eesmärk on olla lapsesõbralik omavalitsus, mis pakub kvaliteetset lasteaiateenust. Nüüd on aeg minna sõnadelt tegudele, ütles vallavanem Pasi Ahoniemi. Eesmärk on anda kõigile lastele arenguks võrdsed võimalused, vahendab MTV.

Lasteaiatasu kaotamine aitab ühtlasi toetada lastega peresid. Sündide arv Soomes langeb kiiresti ja lastega seotud soodustused aitavad peredel paremini toime tulla.

Ligi 3300 elanikuga Paltamo vallas elab 140 lasteaia-ealist last. Vallal on kaks lasteaeda ja 11 päevahoiuasutust. Valda rajatavasse uude teenuskeskusse tulevad ka lasteaiakohad.

Peredele tähendab lasteaiatasu kaotamine aastas tuhandetesse eurodesse ulatuvat kokkuhoidu. Seni maksis ühe lapse koht lasteaias 289 eurot kuus, järgmiste laste tasu on madalam. Ühe lapsega pere säästab aastas seega 3179 eurot. Kolme lapsega pere säästab 6688 eurot aastas.

Paltamo vald kogus 2018. aastal lasteaiatasusid kokku 88 000 eurot. See on väike summa arvestades laste arvu. Maksude kogumine nõuab samuti eraldi tööd ja aega. See summa võetakse valla teenitud tulust, millegi teise arvelt seda summat ei võeta. Vallal on investeerimisportfell, mis toodab tulu.

Kommentaarid
(Külastatud 174 korda, 1 külastust täna)