Uuring: vürtsikas toit pikendab eluiga ja kaitseb ajuinfarkti eest

Mitmed uuringud näitavad, et tšilli söömine on tervisele kasulik. Hiirtel aitas kapsaitsiin ravida metaboolset sündroomi. Värske uuringu järgi aitab tšilli söömine vähendada südame- ja veresoonkonna haiguste ohtu.

Tšilli aitab uuringute järgi lisaks metaboolsele sündroomile vältida ka ajuinfarkti, vahendab teadusajakiri Journal of the American College of Cardiology.

Teadlased jälgisid kokku 22 811 itaallase tervist, eluviisi ja toitumist keskmiselt 8 aasta jooksul. Avastati, et oht haigestuda südamehaigustesse on lausa 40 protsenti väiksem neil, kes tarvitavad tšillit regulaarselt neljal päeval nädalas. Ajuvereringe haiguste oht oli poole väiksem.

See oli nii vaatamata asjaolule, kas inimene järgis muidu vahemerelist dieeti või mitte. Tšillil oli positiivne mõju neile, kel oli kõrge vererõhk. Vürtsikas toit vähendas surmavate haiguste ohtu 23 protsendi võrra.

Sarnaseid tulemusi on saadud varemgi. 2015. aastal British Medical Journalis avaldatud Hiina uuring näitas, et peaaegu igapäevane tšilli ja vürtsika toidu tarvitamine vähendas enneaegse surma ohtu 14 protsendi võrra võrreldes nendega, kes sõid tšillit korra nädalas või üldse mitte. Selles uuringus osales pool miljonit hiinlast, keda jälgiti 10 aasta jooksul.

Kaks aastat tagasi avaldatud USA uuring jõudis samade järeldusteni. Tuleb aga arvestada, et oht haigestuda või surra pole iseenesest kuigi suur, nii et ohu mõningane vähenemine ei tähenda veel suurt midagi. Küll aga näitab see, et vürtsikas toit aitab tervist parandada. Mõju tuleneb arvatavalt tulistes paprikates sisalduvast kapsaitsiinist.

Kapsaitsiini mõju on uuritud hiirtel ning ülekaalulistel hiirtel vähendas see rasvkoe põletikulisi protsesse. Lisaks aitas kapsaitsiin hiirtel alandada vererõhku. Mida tulisem toit, seda suurem mõju. Kõigile tšilli siiski ei sobi, näiteks neile, kel on tundlik magu. Samas tšilli ise limaskesti ei kahjusta.

Chili Pepper Consumption and Mortality in Italian Adults

Chili pepper is a usual part of a traditional Mediterranean diet. Yet epidemiological data on the association between chili pepper intake and mortality risk are scarce, with a lack of studies from Mediterranean populations.

Kommentaarid
(Külastatud 434 korda, 1 külastust täna)