Teadlased avastasid, et taevast on kadunud sadakond tähte, põhjus on suur mõistatus

Teadlased avastasid järsku, et taevast on kadunud sadakond tähte, põhjus pole veel teada. Kahtlustatakse, et osa tähti on teiste tsivilisatsioonide laserid, millega edastatakse signaale eri planeetide vahel.

Palja silmaga vaadates tundub, et tähed on taevas igavesti. Teaduses on aga selgunud, et osa tähtedest lõpetavad suvernoovadena. Samas on selgunud, et osa tähti kaob justkui ilma põhjuseta.

Teadlased võrdlesid omavahel USA laevastiku observatooriumi 1949. aasta ja praegusaja tähekaarte. Sadade miljonite tähtede hulgast avastati 150 000, mida enam näha pole. Sellest hulgast on suudetud analüüsida 15 protsenti. Enamus olid lihtsalt kaamera vead. Lõpuks aga jäi sadakond tähte, mis olid täiesti kadunud.

Neile kadunud tähtedele oli tüüpiline punane värv ja nad liikusid rohkem võrreldes teiste tähtedega. Enne kadumist muutusid nad kirkamaks. Siis nad kadusid, tavaliselt vähem kui tunni aja jooksul, vahendab Popular Science.

Tähtede kadumine pole uus asi, aga seni on teatud, et nad hääbuvad valgeteks kääbustähtedeks või plahvatavad supernoovadena. Kolmas võimalus on, et nad kaovad musta auku. Teadlaste uuritud tähtede kadumisele pole veel seletust leitud, tegemist võib olla supernoovade või punastele kääbustähtedele omaste pursetega.

Samas võib olla võimalus, et nö kadunud tähed võivad olla maaväliste tsivilisatsioonide katsed laserite abil kontakti luua. Või on need tekkinud nn Dysoni kerast pärit soojusest. Dysoni kera sai kuulsaks paar aastat tagasi seoses vilkuva Tabby tähega. Siis kahtlustati, et see võib olla maavälise tsivilisatsiooni katse koguda ja kasutada tähe energiat.

A hundred stars have disappeared-and researchers aren’t ruling out aliens

History would have us believe that the night sky is permanent and unchanging. But what if we just haven’t been watching closely enough? What if our night sky is changing?

Kommentaarid
(Külastatud 596 korda, 1 külastust täna)