Täna algab Soome ilutulestike müük – pooled soomlased keelaks selle üldse ära

Soomes kestab tänasest, 27. detsembrist kuni vana-aasta õhtuni ilutulestike müük, kuigi paljud soomlased tahaks selle üldse ära keelata.

Ilutulestike kasutamine pole Soomes veel lubatud. Rakette võib lasta vana-aasta õhtul kella 18-st kuni 1. jaanuaril kella 2-ni. Ilutulestike laskjad peavad Soomes kasutama kaitseprille, vahendab Yle.

Kaitseprille soovitatakse ka neile, kes ilutulestikku vaatavad. Vales suunas lennanud tulestikud põhjustavad igal aastal Soomes hulgaliselt nägemiskahjustusi. Soomes 2018-2019. aastavahetusel silmakahjustuse saanud 13 isikust vaid üks kasutas kaitseprille. Vigastatutest 10 olid laskjad ja 3 pealtvaatajad. Igal aastal satub ilutulestike tõttu Soomes haiglasse 10-30 inimest.

Soome parlamendi menetluses on rahvaalgatus, millega tahetakse ilutulestike jaemüük üldse ära keelata. Keeld ei puudutaks väiksemaid pürotehnilisi tooteid nagu säraküünlad ja väiksed paugutajad. Ilutulestikke saaks algatuse järgi kasutada vaid professionaalid. Algatus kogus 65 000 allkirja.

Väljaande Maaseudun Tulevaisuus küsitluse põhjal keelaks pooled soomlastest ilutulestike müügi ära. Naistest on müügikeelu poolt 57 protsenti ja meestest 38 protsenti. Pensionäridest on keelu poolt üle poole. Alla 30-aastastest pooldab keeldu 37 protsenti.

Soome poliitikud aga ilutulestike müügi keelamist ei poolda. Parlamendierakondadest pooldab keeldu vaid Nyt-liikumise ainus esindaja Harry “Hjallis” Harkimo.

MT: Lähes puolet kieltäisi ilotulitteet kuluttajilta – myynti alkaa tänään

Kuluttajakauppa yritetään kieltää kansalaisaloitteella. Puolueet eivät ainakaan heti lämpene asialle. Ilotulitteiden myynti alkaa tänään. Ilotulitteet ovat monissa paikoissa myynnissä uudenvuodenaattoon asti. Ilotulitteiden ampuminen ei ole kuitenkaan vielä sallittua. Raketteja voi ampua uudenvuodenaatosta kello 18 lähtien uudenvuodenpäivän aamuun kello kahteen asti. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) muistuttaa, että suojalasit ovat pakolliset ilotulitteiden ampujalle.

Kommentaarid
(Külastatud 287 korda, 1 külastust täna)