Supo: Soomes on juba sadu inimesi, kes tegutsevad terroristide huvides ja nende arv kasvab

Soome kaitsepolitsei Supo hinnangul suurendavad Süüriast ära toodavad ISIS-e naised terroriohtu Soomes. Süüria ja Iraagi konfliktipiirkonnast on Soome saabunud juba ligi 20 inimest.

Supo info kohaselt on Soomes sadu inimesi, kel on sidemed terrorirühmitustega. Soomes on esindatud „märkimisväärne” terrorismi tugitegevus, aga Soome pole esmane terroriaktide sihtkoht, vahendab Helsingin Sanomat.

Terrorismis kahtlustatavate isikute hulk on Soomes hetkel 390 ja nende hulk kasvab. Nende sidemed rahvusvaheliste terrorirühmitustega on tihenenud ja üha enam neist on seotud relvastatud tegevusega või saanud terroristliku väljaõppe. Veel 2017. aastal oli selliseid isikuid 350 ja 2012. aastal ligi 270.

Soome kaitsepolitsei hinnangul suurendavad Süüriast naasvad ISIS-e naised Soomes terroriohtu. Naised jätkavad tõenäoliselt oma terroristlikku tegevust, võrgustuvad ja liituvad Soome jihadistlike rühmitustega.

Al-Holi laagris on ligi kümme soome naist koos lastega. Lapsi on ligi 30, kellest paarkümmend on sündinud konfliktipiirkonnas. Laste vanused on imikust kuni teismelisteni.

Soomest on läinud Iraagi ja Süüria konfliktipiirkonda üle 80 inimese. Neist ligi 20 on surnud ja 20 on juba Soome naasnud. Minejate hulk võib olla veelgi suurem, kuna kõigi kohta pole infot. Minek toimus põhiliselt aastatel 2012-2016.

Supo hinnangul on Soomes isikuid, kel on motivatsioon ja võimalused terrorirünnakute korraldamiseks. Kõige suuremat ohtu kujutavad üksikisikud või väiksed grupid, keda motiveerib radikaalne islami propaganda.

Soome kaitsepolitsei teeb kahtlusaluste isikute jälgimisel koostööd teiste politseiasutustega. Osa kahtlusalustest isikutest on keskkriminaalpolitsei vastutusel, osa kohalike politseijaoskondade vastutusel ja osa kaitsepolitsei vastutusel.

Supo: Suomessa on satoja ihmisiä, jotka toimivat terroristien hyväksi, ja määrä jatkaa kasvuaan

Suomessa on satoja ihmisiä, joilla on jonkinlaisia terrorikytköksiä, arvioi suojelupoliisi. Supon mukaan Suomessa esiintyy “merkittävää” terrorismin tukitoimintaa, mutta Suomi ei näyttäydy ensisijaisena terrori-iskujen kohdemaana. “Terrorismintorjunnan kohdehenkilöiden lukumäärä on tällä hetkellä noin 390 ja määrä jatkaa kasvuaan”, kertoo supon viestintäasiantuntija Minna Passi HS:lle.

Kommentaarid
(Külastatud 807 korda, 1 külastust täna)