Stalini imetlus Venemaal kasvab – juba üle poole venelastest peab julma diktaatori tegusid õigustatuks

Venemaal kasvab kiiresti NSV Liidu aegse julma diktaatori Jossif Stalini imetlus. Kui Läänes teatakse teda kui repressioonide korraldajat, siis Venemaal peetakse teda suureks väejuhiks.

Vene uurimiskeskuse Levada värske küsitluse andmed on suisa kõhedust tekitavad. Kui aastatuhande algul oli Stalini imetlejaid Venemaal 38 protsenti, mis juba oli küllalt suur number, siis nüüd on toetus Stalinile kasvanud juba 51 protsendini, vahendab MTV.

Kui aastatuhande alguses nägid Stalinit negatiivse tegelasena 43 protsenti venelastest, siis nüüd on nende osakaal langenud 14 protsendini.

Vene vastajatest 52 protsenti leiab, et Stalini mõju oli Vene ajaloos positiivne ja 18 protsenti leiab, et Stalini mõju oli ainult positiivne.

Toetus Stalinile näitab seda, et venelased kas ei ole teadlikud või ei hooli Stalini hirmutegudest. Mõnede arvamuste kohaselt tuleneb see umbusust Lääne allikate suhtes. Paljud venelased leiavad, et jutud töölaagritest ja etnilisest puhastusest on nn fake news. Selle mõtteviisi kohaselt tahab Lääne ajalookirjutus vaid mustata Stalinit ja seeläbi survestada Venemaad.

Venemaal elab palju Stalini repressioonide ohvreid, aga nende hääl ei kosta enam välja. Kui Soome peaminister Antti Rinne käis Moskvas ja kohtus Vene peaministri Dmitri Medvedjeviga, siis küsiti, kas Stalini kuritegude uurimine võiks Lääne ja Venemaa suhteid parandada, mille peale ütles Medvedjev, et see teema ei paku huvi. „Vaadata tuleks edasi, mitte tagasi,” ütles Medvedjev.

Kommentaarid
(Külastatud 287 korda, 1 külastust täna)