Soomlase autos plahvatas energiajoogi purk nagu rakett

Põhja-Pohjanmaa mehel Ismol plahvatas 14-kaadise külmaga autosse jäetud energiajoogi purk. Energiajook oli purgis külmunud ja plahvatanud nii suure hooga, et auto esiklaasi sisse tekkis auk. Purk oleks nagu ise ennast vastu tuuleklaasi tulistanud.

Soomlase väitel oli purk lennanud auto keskkonsoolist välja nagu granaat. Purgi põhi oli paindunud kumeraks ja kaas pealt ära tulnud. Jook ise oli külmunud jääkamakaks, mille tükke leiti auto põrandalt, vahendab Yle.

Kuigi joogipurgid on külmaga plahvatusohtlikud, ei nõuta Soomes neile hoiatussiltide lisamist. Eeldatakse, et kõik teavad, et külmunud joogipurk võib plahvatada.

Nocco energiajook, mille purk plahvatas on Soomes müügil olnud 5 aastat ja varem pole sarnaseid juhtumeid olnud. Jooki toodetakse Rootsis.

Arvatavalt jook plahvatas, kuna külmus autos väga kiiresti. Vedelik jäätudes paisub ning süsihappegaasi tõttu surve suureneb. See võib kaasa tuua purgi purunemise. Joogi maaletooja soovitus on, et seda ei kasutataks alla 2 kraadise külma juures. Soome mehel seisab aga ees tuuleklaasi vahetus ja ta loodab, et ei pea seda kinni maksma omast taskust.

Energiajuomatölkki jäi autoon, jäätyi ja räjähti niin kovalla voimalla, että tuulilasi rikkoutui: “Se on lähtenyt kuin kranaatti”

Turvallisuus- ja kemikaaliviraston mukaan tölkeissä ei tarvitse olla merkintää räjähtämisvaarasta pakkasessa, sillä asia on yleisessä tiedossa. Takana oli alkutalven kylmin pakkasyö. Lämpötilamittari Iissä Pohjois-Pohjanmaalla näytti 14 pakkasastetta, kun Ismo Piri oli lähdössä poikansa kanssa autolla töihin. Heidän hämmästyksekseen kotipihalla seisseen auton tuulilasiin oli ilmestynyt yön aikana iso, pyöreä särö.

Kommentaarid
(Külastatud 259 korda, 1 külastust täna)