Soomlannat ründas … kaktus

Soomlanna Sari sai kaktuselt ligi 40 kida silma. Naine rääkis, et röökis terve tee traumapunkti. Nüüd hoiatab naine, et kaktus võib inimest rünnata.

Õnnetus juhtus läinud laupäeval siis, kui naine tõstis kingiks saadud kaktuse raamaturiiulilt valgemasse kohta köögilaual. Nii kui naine kaktusepotti tõstis, sai ta nõelata vastu nägu. Valu oli naise väitel hirmus. Tunne oli selline nagu oleks klaasipuru hõõrutud vastu nägu. Naine röökis terve tee Hyvinkääle traumapunkti, vahendab MTV.

Hyvinkääl uuriti naise silma, aga seal polnud vahendeid, millega peeneid kidasid kätte saada. Ta suunati edasi Helsingi silmakliinikusse, kus võeti välja ligi 40 kida. Kidasid eemaldati silmast kolme päeva vältel. Need oli põhiliselt vasemas, aga osalt ka paremas silmas.

Kidad oli 1,2 mm pikkused ja silmas kinni. Üks kida oli nii sügaval, et seda pinsettidega kätte ei saadud. Lõpuks saadi see kätte süstimisnõela otsaga. Lisaks silmadele olid kidad ka kätel, aga seal ei teinud need sellist valu. Silmavalu vastu ei aidanud isegi valuvaigistid. Kliinikus pandi tilku silma, aga nende mõju kadus kiiresti.

Lisaks valule muutusid silmad valguse suhtes tundlikuks. Kui naine sai lõpuks silmi lahti hoida, siis pidi ta kasutama päikseprille. Naine jäi nädalaks haiguslehele ja nüüd on juba parem. Ta tilgutas silma nii antibiootikumi kui niisutavaid tilku. Kokku on läinud 120 ampulli.

Kaktuse viskas naine minema. Kaktuse puhul oli tegu küllalt levinud liigi, nn jänesekõrv kaktusega ehk Opuntia microdasys. Naine hoiatab nüüd teisi selle taime omanikke. Naiselt on küsitud, et miks ta kaktuse vastu nägu pani, aga taim oli näost vähemalt käevarre pikkuse kaugusel. Naine kahtlustab, et ogad läksid lendu õhu liikumise tulemusel – selle eest pole keegi kaitstud. Naine tänab õnne, et kaktus tema vastu ei puutunud või ta ise taimele otsa ei kukkunud.

Soomes on see kaktuse liik väga levinud. Näiteks Kekkilä aianduspoes seda taime kiidetakse. Taime kohta on öeldud, et nahaga kokkupuutel tekitab see ärritust. Helsingi ülikooli bioloogia lektori Johannes Enrothi sõnul on kaktuse kidad juuksekarvast peenemad. Kidad võivad õhu liikumise või puudutuse mõjul lendu minna. Väiksuse tõttu on kõiki kidasid võimatu naha seest kätte saada. Mingil hetkel tulevad need ise välja. Enne seda aga võivad kidad tekitada põletikke. Vaevused võivad kesta mitu kuud, vahendab Iltalehti.

Varo tätä kaktusta! Sari sai suositusta huonekasvista yli 28 piikkiä silmäänsä: “Huusin koko matkan päivystykseen”

Monesta suomalaiskodista tuttu jänönopuntia aiheutti Sari Sillanmäki-Kuokkaselle usean päivän tuskan. Tätä kaktusta siirrettäessä on oltava hyvin varovainen. Viikko on ollut Sari Sillanmäki-Kuokkaselle tuskainen. Hän sai lauantaina ainakin yli 28 piikkiä tutusta huonekasvista vasempaan silmäänsä ja muutaman lisää oikeaan. Tapaturma sattui, kun Sari päätti siirtää lahjaksi saadun jänönopuntian eli Opuntia microdasysin kirjahyllyltä valoon keittiön pöydälle.

Kommentaarid
(Külastatud 899 korda, 2 külastust täna)