Soomes tõuseb üle 2600 euro kuus teenivate inimeste maksukoormus

Soomes tõuseb uuest aastast üle 2600 euro kuus teenivate inimeste maksukoormus. Pea kõigis omavalitsustes kerkib kohalik maks. Lisaks tõuseb sotsiaalkindlustuse maksumäär.

Kõige tavalisem sissetulek oli eelmisel aastal Soomes 2600 eurot kuus, mediaan on ligi 3000 eurot. See tähendab, et enamikul soomlastel maksukoormus kasvab, vahendab Iltalehti.

Väheneb vaid väiksepalgaliste, kuni 1500 eurot kuus teenivate inimeste maksukoormus, seda 0,7 protsendipunkti võrra. Keskmise palga juures ehk 2650 euro puhul kuus kerkib maksukoormus 0,1 protsendipunkti võrra ja veel suurema palga juures 0,3-0,4 protsendipunkti võrra.

Maksutõus läheb vastuollu eelmise peaministri Antti Rinne lubadusega, et väikse ja keskmise palga juures maksukoormus väheneb.

Palgatulu mõjutab eriti sotsiaalkindlustuse maksumäära tõus 0,47 protsendipunkti võrra 10,25 protsendini. Kõige enam tõuseb sotsiaalkindlustusmaks alla 53-aastastel. Rinne valitsus seda maksutõusu eelarves millegagi ei kompenseerinud.

Kohalik omavalitsuse maksumäär kerkib Soomes keskmiselt 0,1 protsendipunkti võrra 19,9 protsendini. Soomes on 2020. aastal 310 omavalitsust. Maksumäär tõuseb 53 omavalitsuses ja vaid 7 see langeb. Omavalitsused tõstavad valdavalt maksumäära 0,6 protsendipunkti võrra ja langetavad 0,5 protsendipunkti võrra.

Järgmisel aastal kallinevad ka tubakatooted ja kütus, mis tõstab elanike tarbimise maksukoormust veel 0,1 protsendipunkti võrra kokku 22,4 protsendini.

Ansaitsetko yli 2 650 euroa kuussa? Näin verosi kiristyvät vuonna 2020

EVAn verokone: Palkansaajien kokonaisveroaste nousee ensi vuonna jo keskituloa matalammilla tuloilla. Entinen pääministeri Antti Rinne (sd) puolusti valtion vuoden 2020 budjettiesitystä korostamalla, että ensi vuonna pieni- ja keskituloisten verotus kevenee. Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA antaa asiasta toisenlaisen kuvan. – Palkansaajien kokonaisveroaste kohoaa lähes kaikissa kunnissa yli 2 650 euron kuukausituloilla.

Kommentaarid
(Külastatud 1,482 korda, 1 külastust täna)