Soomes pandi kurjategija tööle hooldekodusse – viis hoolealuse vanuri šoppama ja lasi omale teleka osta

Soomes Tamperes muutus Pyynikki hooldekodu elaniku jalutuskäik kaubareisiks. Hooldekodus ühiskondlikult kasulikku tööd teinud kurjategija aga pandi vanglasse reaalselt vangistust kandma.

Tampere hooldekodu üle 60-aastane mäluhäiretega hoolealune arvas maikuu lõpus, et pääseb välja jalutama. Ent looduse imetlemise asemel lõppes käik Lielahti Poweri poes, kust hooldekodu elaniku raha eest osteti uus telekas, vahendab Ilta-Sanomat.

Selle plaani taga oli hooldekodus ühiskondlikult kasulikku tööd tegev 37-aastane naine. Ta oli saanud varem 4 kuu pikkuse reaalse vanglakaristuse joobes juhtimise ja varguse eest. Vangi teda aga ei pandud, kuna kohus leidis, et ta võib selle asemel teha ühiskasulikku tööd. Üks tund ühiskasulikku tööd võrdub ühe päeva vangistusega, mis tähendab, et naisel tuli teha 120 tundi tööd.

See töö jäi aga naisel lõpetamata. Naine ei pidanud aegadest kinni ning ta oli saanud suulise hoiatuse juba enne Lielahti sõitu. Kriminaalhooldaja mõõt sai aga täis, kui naine viis mäluhaige inimese poodi sisseoste tegema. Poodi sõidutas naise tema elukaaslane.

Naine rääkis, et oli oma hoolealusega sõbrunenud. Naise väitel olid nad käinud poes šoppamas ka varem. Naine oli öelnud hoolealusele, et tema telekas läks rikki ja et tal pole raha uue ostmiseks. Ta olevat oma ostureisist rääkinud ka ühiskasuliku töö juhendajale. Poweri poes küsis naine enda sõnul mitu korda hoolealuselt, kas ta ikka soovib telekat osta. Müüjale rääkis naine, et ostab teleka endale.

Naine rõhutas kohtus veel seda, et telekas osteti järelmaksuga ning et ta maksis hoolealusele jupikaupa raha tagasi. Neist selgitustest aga polnud kohtus kasu, sest hoolealune rääkis, et naine oli tal keelanud teistele asjast rääkida. Hoolealune oli pärast seda nutnud, olnud hirmunud ja ahastuses.

Olukord Poweri poes oli hoolealusele tulnud ootamatult, nii et ta ei suutnud keelduda teleka ostmisest naisele. Ühiskondlikult kasulikku tööd teinud naine aga poleks tohtinud oma töökohalt üldse ilma loata lahkuda. Poereisi jaoks luba ei olnud.

Kohus leidis, et naine oli ühiskasuliku töö tegemise ajal viinud tahtlikult hoolealuse mujale. Sellega rikkus naine talle pandud kohustusi. Samas oli naine ära kasutanud oma hoolealuse terviseseisundit ja lasknud endale osta televiisori.

Naine oli jõudnud ära teha 120 tunnist 103 tundi. Tegemata jäänud 17 tundi asenati 17 päeva pikkuse vangistusega.

Rikollinen sai palvelupaikan hoitokodista – vei muistisairaan Lielahden Poweriin ja ostatti itselleen television

Muistisairaan ulkoilu Pyynikillä muuttui ahdistavaksi kauppareissuksi. Yhdyskuntapalvelua suorittaneen naisen tuomio muuttui puolestaan ehdottomaksi vankeudeksi.

Kommentaarid
(Külastatud 659 korda, 1 külastust täna)