Soomes on tehtud tuhandeid HI-viiruse koduteste

Soomes on HI-viiruse kodutestid olnud kättesaadavad aasta jooksul ning nendega on tehtud tuhandeid teste. Samas pole veel teada, kas nendega ka mõni haigusjuhtum on tuvastatud.

Teste müüakse ühes kuus ligi 300 ehk aastas 3000-4000. Testi hind on 30-40 eurot. Hivpointi poes maksab test 35 eurot, vahendab Yle.

Testi tegemisel võetakse näpu otsast vereproov. Tulemus saadakse 15 minutiga. Positiivse tulemuse puhul on soovitav pöörduda kontrolliks tervishoiuasutusse.

HI-viiruse tõrjeks on Soomes võetud tänavu kasutusele ka ennetav ravim, mis aitab nakatumist ära hoida. Ravim on mõeldud isikutele, kel on oht nakatumiseks. Selliseid isikuid on Soomes mõnisada. Peamiselt on need mehed, kes seksivad teiste meestega. Kui varem oli selliste ravimite hind ligi tuhat eurot kuus, siis nüüd on hind langenud alla 100 euro peale kuus.

Ravimit võttes HIV külge ei hakka. Mida varem haigus tuvastatakse, seda lihtsam on ravi. HIV-i ravitakse igapäevaselt võetavate ravimitega. Väljatöötamisel on ka pikaajalised ravimid ja vaktsiin, aga nendega läheb veel aega. Tänu ravile on AIDSi suremine Soomes väga haruldane ja viirusekandjad elavad tavalist elu.

Suomessa on tehty jo tuhansia hi-viruksen kotitestejä

Hivin saamisen ehkäisevä lääkitys on tullut markkinoille. Suomessa on satoja käyttäjiä. Runsaan vuoden markkinoilla olleet hi-viruksen kotitestit ovat löytäneet odotetusti käyttäjiä. Silti tietoa siitä, kuinka paljon mahdollisia uusia tartuntoja niiden avulla on löydetty, ei vielä ole. – Meidän tietojemme mukaan testejä on myyty noin 300 kappaletta kuukaudessa, eli vuositasolla 3 000-4 000 kappaletta.

Kommentaarid
(Külastatud 113 korda, 1 külastust täna)