Soomes on plahvatuslikult kasvanud vanuritelt raha välja petmine

Soomes on viimase kümnekonna aasta jooksul hüppeliselt kasvanud vanuritelt raha välja petmise juhtumid. Üle 65-aastaste vanuritega seotud pettused on enam kui kahekordistunud ja pettusekatsete arv enam kui 7-kordistunud. Tegemist on politsei hinnangul vaid jäämäe tipuga.

Osa juhtumite puhul on tegemist sadade tuhandete eurodega. Tühjaks on tehtud terveid kontosid, edastas politsei.

Petmised üldse on samuti tõusuteel. Üks selliseid on näiteks libapolitsei pettused. Helistatakse ja etendatakse politseinikku, küsitakse pangakonto andmeid, vahendab MTV.

Pettused toimuvad ka sularahaautomaatide juures. Inimese tähelepanu suunatakse mujale ja vahetatakse pangakaart. Seda tehakse pärast seda, kui kaardi koodid on selja tagant ära vaadatud.

Sama lugu on poes maksmisega. PIN-kood saadakse teada ja pärast seda võetakse ära kaart. Osa juhtumeid on sellised, kus tullakse juurde ja kallistatakse ning samal ajal võetakse kaelast hinnaline kett.

Suurenenud on internetipettuste hulk. Inimesed meelitatatakse lõksu, kus asju pakutakse 1-2 euroga. Inimesed annavad pärast seda oma makseandmed. Tavaliselt tuleb pakkumistega kaasa veel hulk asju, mille kohta infot polnud. Politsei tuletab meelde, et 1-2 euro eest ei saa uut telefoni või jalatseid. Sellised pakkumised on enamasti seotud pettusega. Paljud ei pane kohe tähelegi, kui iga kuu hakkab kontolt 50 või 70 eurot maha minema.

Tavaliselt on kurjategijaid raske tabada, kuna raha on läinud välismaale. Veebipettustega on seotud rida firmasid, mille tegevus kiiresti lõpetatakse. Tegemist on rahvusvahelise organiseeritud kuritegevusega.

Politseini jõuab pettuste puhul vaid jäämäe veepealne osa. Selliste kuritegude hulk ajas pidevalt kasvab.

Kommentaarid
(Külastatud 201 korda, 1 külastust täna)