Soomes makstakse politseinikele tuhandeid eurosid lotovõitude loosimise jälgimise eest

Soomes on võimalik lotomängude loosimiste jälgimisega teenida korralikku lisatulu. Kuigi valvekordade tasu on vähendatud, on see jätkuvalt 71,09 eurot tunnis.

Soome lotofirma Veikkaus loosimiste jälgmist korraldab Politseiamet, kes määrab ametlikud jälgijad. Ametnikud jälgivad Soome loto, Eurojackpoti ja muude loteriide loosimiste läbiviimist ja vastavust seadusele, vahendab MTV.

Tegemist on jälgijate jaoks kõrvaltööga, mis tähendab, et seda tehakse vabast ajast ja eraldi tasu eest. Enne 2013. aastat sai iga tele-lotovalvur töö eest 1431,62 eurot kuus. Summa oli sama olenemata sellest, mitu korda väljas käidi.

Varem said valvurid Eurojackpoti loosimise valve eest veel eraldi 480 euro suuruse hüvitise. See tähendab, et aastas võis lisatulu küündida üle 23 000 euro.

Praegu saavad ametnikud tavalise loto loosimise jälgimise eest 491,83 eurot, Euroloto loosimise eest 279,13 eurot ja muude loosimiste eest 77,19 eurot. Kui enne 2013. aastat oli valvurite tunnipalk 135 euro ringis, siis nüüd on see 71,09 eurot. Kuuhüvitist enam ei maksta.

Aastal 2017 sai kõige enam teeninud lotovalvur aastas 13 888,34 eurot ja kõige vähem teeninu 6197,67 eurot aastas. Hüvitise erinevus tuleb erinevusest valvekordade arvus.

Praegune politsei peadirektor Seppo Kolehmainen oli sage külaline lotosaadetes aastatel 2005-2013. Kolehmainen oli siis politseikõrgkooli rektor ning politseiameti valveteenistuse ülem ja nautis lotovalve eest kõrgemaid tasusid. Praegu enam politseiamet seda ei soosi, et ühed ja samad inimesed kogu aeg lotovalves käivad. Praegu on ametis kümmekond ametlikku lotovalvurit. Kõik nad pole politseinikud, seal käib ka muid politseiameti töötajaid. Mitmed neist inimestest on varem töötanud inspektoritena. Ent käib ka sekretäre, IT-spetsialiste ja kriminaaluurijaid.

Lotovalvurite palgad maksab välja politseiamet. Hiljem saadab politseiamet arve lotofirmale Veikkaus. Valvurid otse Veikkausega töösuhet ei oma. Seaduses pole otse öeldud, et lotovalvurid peavad olema politsei esindajad, aga see on nii välja kujunenud, kuna neid peetakse usaldusväärseteks.

Kommentaarid
(Külastatud 356 korda, 1 külastust täna)