Soomes lahkuvad haiglaõed massiliselt töölt, ja nad ei kaota sellega midagi

Kuigi Soomes on haiglaõdedest suur nappus ja neid koolitatakse kiirkorras juurde, vahetavad väga paljud koolitatud haiglaõed ametit, kuna töö on muutunud liiga kurnavaks.

Haiglaõed ise tunnistavad, et armastavad seda tööd, ent ometi on sunnitud lahkuma. Neid mõjutab viimastel aastatel tõusnud töötempo ja -keskkond, vahendab Yle.

Kui varem oli aega mõelda sellele, kuidas patsiendile parem oleks, siis nüüd mõeldakse vaid sellele, kuidas oma vahetus välja vedada. Soome haiglaid ähvardab õdede massiline lahkumine, seda eriti kogenud õdede osas vanuses 30-50 eluaastat. Väga paljud kogenud õed on juba ametit vahetanud.

Töölt lahkumise teema tuleb õdede puhul töö juures jutuks üha enam. Millegipärast ei pane see muretsema haiglate juhtkonda. Soome haiglates on õdede puudusel juba planeeritud operatsioone ära jäetud. Uuringu järgi on Soomes lahkunud viimastel aastatel töölt 40 000 õde. Statistikakeskuse andmetel on ametit vahetanud 10 000 õde.

Õed ise räägivad töös perspektiivi puudumisest ja see tuleb põhiliselt haiglate halvast juhtimisest. Tööd raskendavad pidevad kärped ja töö muutumine intensiivsemaks. Elatakse pidevas hädaolukorras. Kõige hullemaks peetakse olukorda Helsingi haiglas HUS, kus töötab kokku 12 000 õde. Kaadri voolavus on haiglas tõusnud.

Probleem on selles, et kõige enam on lahkujaid parimas tööeas õdede hulgas vanuses 26-45 eluaastat. Miks just selles vanuses lahkutakse, seda täpselt ei teata. Põhjus võib olla selles, et selles eas mõeldakse oma töö üle tõsiselt järele, sest pensionini on veel pikk tee käia. Kogenud hooldajaid küsitledes on tulnud välja, et nad tahavad patsiendile parimat, aga oma töötempo juures nad seda ei suuda. See vastuolu on pannud õed lahkuma.

Kogenud õdede lahkumine on probleem kogu Soome tervishoiu jaoks. Kogenud õed näevad juba varakult ära, mis olukorras patsient on ja oskavad sekkuda. Samuti annavad kogenud õed oma kogemusi algajatele edasi. Kui kogenud õdesid, näiteks ämmaemandaid enam pole, siis helistavad algajad rohkem arstidele ja see suurendab arstide koormust.

Kogenud töötaja lahkumine on tööandjale väga kulukas. On arvestatud, et ühe haiglaõe palkamine ja sisseelamine maksab 40 000-50 000 eurot. Kogenud õdede puhul on summa veelgi suurem. Haiglad kaotavad õdede lahkumiega väga palju, ametist lahkunud õed aga leiavad, et nemad ei kaota sellega midagi.

Hoitoalalla kytee kokeneiden sairaanhoitajien joukkopako, yksi syy huono johtaminen: “Te menetitte hyvän hoitajan, minä en menettänyt mitään”

Sairaanhoitaja Sari Äkäslompolo ja kätilö Reeta Vähämäki ovat kyllästyneet hoitoalan ongelmiin ja vaihtavat ammattia. Tämän työn osaan ja tätä rakastan. Miksi oikeastaan lähdin? Näin ajatteli kätilö Reeta Vähämäki, 41, viime kesän alussa, kun hän palasi opintovapaalta töihin Naistenklinikan synnytyssaliin Helsingissä. Parissa viikossa mieli muuttui.

Kommentaarid
(Külastatud 1,942 korda, 1 külastust täna)