Soomel on olemas konkreetne plaan, kuidas ISIS-e pruudid ja lapsed koju tuua

Soome rahvusringhäälingu Yle andmetel on Soomel olemas konkreetne plaan, kuidas Soome kodanikest ISIS-e pruudid ja lapsed Süüriast al-Holi laagrist koju tuua.

Tagasitoomist on ette valmistatud välisministeeriumis. Kaasa löövad teised ministeeriumid nagu siseministeerium ning sotsiaal- ja terviseministeerium.

Tagasitoomist puudutavad dokumendid on salastatud, mistõttu neid ei saa avalikustada. Ette on valmistatud nii täiskasvanute kui laste tagasitoomine. Plaan on endiselt jõus ja seda tahetakse kasutada selleks, et ära hoida Soome kodanike hukkumist laagri karmides oludes.

Esialgu taheti tuua tagasi lapsed, aga lapsi ilma täiskasvanuta laagrist välja ei anta. Seetõttu ollakse Soomes valmis kõigi tagasitoomiseks. Äratoomise puhul kaasatakse ka abipersonali nagu arstid. Arste on juba tahetud laagrisse saata, aga arstid pole olnud nõus minema, kuna nende turvalisust ei suudeta seal tagada.

Nädal tagasi sai Soomes teatavaks, et välisminister Pekka Haavisto tagandas välisministeeriumi kõrge ametniku, kuna ametnik polnud nõus seadust rikkuma. Pärast seda palus Haavisto andeks ja ametnik saab jätkata.

Suomella on “melko täsmällinen” suunnitelma, miten al-Holin leiriläiset siirrettäisiin Suomeen

Suunnittelua on johtanut ulkoministeriö. Myös HUS:in lääkäreitä on suunniteltu lähetettävän auttamaan leiriläisiä. Ylen tietojen mukaan Suomella on olemassa aiemmin tiedettyä tarkempi suunnitelma siitä, miten Syyriasta al-Holin leiristä siirrettäisiin Suomen kansalaiset takaisin Suomeen. Siirtoa on selvitelty ulkoministeriön johdolla. Suunnittelussa on ollut mukana muitakin ministeriöitä, ainakin sisäministeriö sekä sosiaali- ja terveysministeriö.

Kommentaarid
(Külastatud 222 korda, 1 külastust täna)