Soome värske peaminister tõrjus opositsiooni küsimused väitega: „Kas teil häbi pole?”

Soome värske peaminister Sanna Marin tõrjus täna opositsiooni küsimusi parlamendis väitega: „Kas teil häbi pole?”

Parlamendis Eduskuntas arutati inimeste tagasitoomist Süüriast ISIS-e laagrist. Marin ütles, et ta tahab, et Soome oleks ka edasi õigusriik ning et lapsed toodaks koju nii ruttu kui võimalik. Samas kritiseeris ta opositsiooni, kes sellises olukorras üldse julgeb küsimusi esitada. Marin vaatas seda öeldes koonderakonna Kokoomus fraktsiooni suunas, vahendab Ilta-Sanomat.

Pärast seda kritiseeriti Marinit, et ta pani opositsioonil suu kinni ja sellega käitus ise oma sõnade vastaselt ehk nõrgestas õigusriiki. Marin oli parlamendis selleks, et vastata opositsiooni küsimustele. Terve opositsioon on vaidlustanud valitsuse ja eriti välisministri Pekka Haavisto tegevuse seoses inimeste äratoomisega Süüria laagrist.

Küsimuste esitamine ongi opositsiooni ülesanne ja opositsioon ei pea seda häbenema. Eriti olukorras, kus välisminister Haavisto on pidevalt oma juttu muutnud, kirjutab Ilta-Sanomate ajakirjanik Hanna Vesala.

Valitsuses loodetakse nüüd selle peale, et parlamendi pikk jõulupuhkus tõmbab tähelepanu ISIS-e laagri teemalt ära, aga seda ilmselt ei juhtu. Valitsus kavatseb ilmselt kõigele vaatamata tuua laagrist ära lapsed koos emadega. Keskerakond on naiste tagasitoomisele vastu, aga teised valitsuserakonnad pressivad peale.

Koos lastega tuleb Süüriast ära tuua ka emad, sest Kurdi omavalitsus lapsi ilma emadete tulema ei lase. Soome saaks niisama ära tuua vaid orvud. Laagris pole ka lastekaitseasutusi, kelle tegevusele saaks Soome valitsus toetuda.

Osa valitsuses oleva keskerakonna liikmeid on juba välja käinud mõtte, et sellisel juhul ei tuleks kedagi ära tuua, kuna naiste toomisele on vastu Soome kaitsepolitsei. Nimelt kujutavad naised endast Soomele julgeolekuohtu. Kaitsepolitsei Supo juht Antti Pelttari ütles, et Soome tagasi tooduna kujutavad naised ja lapsed suuremat ohtu kui siis, kui nad laagrisse edasi jääksid.

Ühelt poolt saavad kõik aru, et laager pole laste jaoks õige koht, teiselt poolt peaks olema asjad selgeks räägitud. See selgus oleks näiteks tunnistamine, et koos lastega tuuakse laagrist ära ka naised.

Kommentaarid
(Külastatud 3,290 korda, 1 külastust täna)