Soome valitsuserakondade juhid pidasid kriisikoosolekut, varjasid end meedia eest

Soome valitsuserakondade juhid pidasid eile, pühapäeva õhtul kriisikoosolekut ja varjasid end terve päeva meedia eest. Koosoleku asukohta ei avalikustatud. Lõpuks avastati tuled põlemas valitsuse hoones peaministri kabinetis. Peaminister Antti Rinne lahkus oma ameti-mersuga koosolekult alles poole öö paiku.

Erakondade juhid kogunesid selleks, et arutada peaminister Antti Rinne kõikuma löönud jalgealust. Peaminister oli teistele valitsuserakondadele võlgu selgituse postitöötajate streigiga seotud asjaolude kohta, vahendab Ilta-Sanomat.

Meedia jaoks korraldasid valitsuserakondade juhid aga korraliku peitusemängu, kui ajakirjanikud ajasid neid taga mööda Helsingi linna. Peaminister saabus lennukiga Rovaniemist ja kadus siis kui tina tuhka. Meedia esindajad lõdisesid külma käes peaministri Kesäranta residentsi juures, kuni selgus, et asjata. Anti teada, et Kesärantas kohtumist pole, aga asukohta ei avaldatud. Lõpuks märgati, et valitsuse hoones peaministri kabinetis põleb tuli.

Valitsuskriisi olid kogenud arutama kas kohal olles või video vahendusel siseminister Maria Ohisalo (rohelised), majandusminister Katri Kulmuni (keskerakond), haridusminister Li Andersson (vasakpartei) ja justiitsminister Anna-Maja Henriksson (rootsi erakond), lisaks valitsuserakondade parlamendifraktsioonide juhid.

Peaminister Anbtti Rinne väitel oli arutusel muu hulgas teisipäevane valitsuse küsitlusvoor parlamendis. Koosolekust saadi teada niipalju, et Li Andersson osales koosolekul Kajaanist. Andersson andis sotsiaalmeedia kaudu kella poole kaheteist ajal õhtul teada, et istub juba kolmandat tundi hotellitoa põrandal ja osaleb ühel telefonikoosolekul. See oli esimene elumärk koosoleku kohta.

Valitsuse hoonest lahkus kõige esimesena autoga rootsi erakonna esimees Anna-Maja Henriksson. Kell 23.58 lahkus Mercedes Benziga peaminister Antti Rinne. Mõni tund enne seda oli Yle ajakirjanik küsinud Rinne käest, kas ta kavatseb ametist lahkuda. Selle peale ütles Rinne, et valitsuse töövõime on erakordne. Teiste valitsuse osapoolte seisukohta polnud pühapäeval võimalik saada. Küsimused jäid õhku ja neid tekkis veel juurde.

Hilja õhtul tuli valitsuselt vaid lakooniline teade, et valitsuseparteide esimehed ja fraktsioonide esimehed arutasid poliitilist olukorda. Valitsus valmistub vastama küsimustele teisipäeval.

Tänaseks, esmaspäevaks on parlamendi valitsuserakondade fraktsioonid kutsunud kokku erakorralised koosolekud. Eesmärk on arutada läbi Rinne selgitused ning teha nende põhjal otsus. Asi peaks olema selge teisipäevaks, mil parlamendis on kell 14 algaval istungil asja kohta arutelu. Valitsuse usaldushääletus toimub kolmapäeval.

Kommentaarid
(Külastatud 271 korda, 1 külastust täna)