Soome välisminister tahtis ISIS-e lapsed laagritest salaja tagasi tuua

Soomes on lahvatanud skandaal, kuna välisminister Pekka Haavisto survestas ministeeriumi konsulraaosakonna juhatajat tooma ISIS-e lapsed konsulaartranspordiga Soome.

Minister survestas ametnikku vastavat otsust tegema ja kui ametnik oli sellele vastu, siis hakati ametnikku tõrjuma. Lõpuks tagandati konsulaarosakonna juhataja Pasi Tuominen oma kohalt, vahendab Ilta-Sanomat.

Välisministeeriumis on see juhtum tekitanud hämmingut, kuna Tuominen on ministeeriumi kogenud töötaja ja diplomaat, kes pidi olema ametis kuni 2022. aastani. Teadaolevalt oli Tuomineni tõrjumise põhjuseid kaks: see, et Venemaa kodanikele hakkasid Soomes kehtima Euroopa Liidu viisanõuded ja see, et Tuominen oli vastu viisile, kuidas soome lapsed al-Holi laagrist ära tuua.

Teadaolevalt ärritus Haavisto just al-Holi juhtumi peale ja lasi Tuomineni kohalt lahti. Tegemist oli välisministeeriumis välja töötatud salajase operatsiooniga „Korpi”, mille eesmärk oli tuua lapsed sügisel Süüriast ära ilma emadeta. Haavisto survestas Tuomineni, et lapsed toodaks ära konsulaartranspordiga ja Tuominen võtaks vastutuse enda peale. Kui Tuominen oli sellele vastu, siis Haavisto vihastas ja lasi ametniku lahti. Praegu otsitakse Tuomineni asemele uut inimest.

Tuominen ajakirjandusele asja täpsemalt ei kommenteerinud. Seaduse järgi ei tohi lapsi vanematest eraldada, mistõttu oleks tulnud ka emad ära tuua. Kui Tuominen oleks talitanud vastavalt ministri soovile, siis oleks ta pidanud seadust rikkuma. Lapsed oleks saanud emadest vajadusel eraldada alles pärast Soome toomist.

Teadaolevalt on Haavisto karm juhtimisstiil tekitanud ministeeriumis palju pahameelt. Teda süüdistatakse emotsionaalses juhtimises ja teatud lemmikute eelistamises. Haavisto ise põhjendas Tuomineni vallandamist tavapärase rotatsiooniga. Laagrist laste äratoomist ei soovinud Haavisto kommenteerida. Ta ütles, et ühtegi ametnikku ta survestanud pole.

Mystinen operaatio: Pekka Haavisto yritti junailla “Isis-lapset” salaa Suomeen – kiistää painostaneensa virkamiestä

Ulkoministeri Pekka Haavisto yritti painostaa virkamiestä tekemään päätöksen omissa nimissään. Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) yritti painostaa ulkoministeriön konsulipäällikköä Pasi Tuomista tuomaan Syyrian al-Holin pakolaisleirin lapset Suomeen konsulikyydillä. Kun Tuominen ilmoitti, ettei ministeri voi sälyttää poliittista vastuuta “elämän ja kuoleman” kysymyksestä yksittäiselle virkamiehelle, hänet syrjäytettiin.

Kommentaarid
(Külastatud 471 korda, 1 külastust täna)