Soome välisministeeriumi lahti lastud ametnik süüdistab ministrit: õigusriik on ohus

Soome välisminister Pekka Haavisto lasi ministeeriumi konsulaarosakonna juhi Pasi Tuomineni lahti, kuna viimane polnud nõus seadust rikkuma. Nüüd süüdistab Tuominen Haavistot ja märgib, et Soome õigusriik on ohus.

Probleemi põhjus on Süüriast al-Holi laagrist soome laste ja naiste äratoomine. Minister Haavisto on loonud ministeeriumis hirmu õhkkonna, ütles Tuominen väljaandele Helsingin Sanomat.

Tuominen hoiatab, et kui selline hirmu õhkkond levib ka teistesse asutustesse, on Soomes õigusriik ohus. Probleem algas 18. oktoobril, kui minister Haavisto saatis ametnikele laiali e-kirja juhistega, kuidas peab tegutsema. Tuominen tõi välja vastuolud, millega minister ei leppinud.

Tuomineni väitel oli ministri otsus seadusevastane, kuna seal polnud välja toodud ministri volitusi.  Minister ise endal süüd ei näe ja tõdeb, et ELi eesistumise ajal on tal olnud vähe aega tegeleda personalipoliitikaga.

Välisministri väitel on pagulaslaagri asjas tulnud otsused teha väga kitsas ringis ja usalduslikus õhkkonnas. Asi on tema väitel sarnane inimröövidega, seetõttu paistab see salajane.

Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

Ulkoministeriön konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee poikkeuksellisen ankarasti ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr) johtamistapaa. “Täällä on ministerin toimien takia aivan selvästi pelon ilmapiiri. Jos sellaisen annetaan pesiytyä virkamieskulttuuriin, meidän oikeusvaltio on todellisessa vaarassa. On täysin kestämätöntä, jos virkamiehet saavat kertoa ministerille vain sellaisia asioita, joilla Haavisto kokee edistävänsä poliittisia näkemyksiään”, Tuominen sanoo.

Kommentaarid
(Külastatud 302 korda, 1 külastust täna)