Soome vabariigi aastapäeval korraldatakse Eestis tagasipöördumise-teemaline seminar

Soome vabariigi aastapäeval 6. detsembril toimub Tallinnas riigikogu saalis tagasirände seminar „Ootame teid!”.

Seminari korraldamisel on mõeldud Soomes ja mujal elavatele eestlastele, keda on ligi 100 000. Seminar on korraldatud mõeldes võimalikele tagasipöördujatele

Seminari korraldajad soovivad kahte asja:

1)     et inimesed tuleksid Eestisse tagasi;
2)     et nad tuleksid tagasi maapiirkondadesse

Küsimus on seega regionaalses sotsiaal-majanduslikus arengus, mis võimaldab kaaluda tagasipöördumist. Seminaril otsitakse vastuseid küsimusele, mis samme ühiskond peab astuma selleks, et inimesed tagasi pöördumist kaaluksid.

Soome tugevam majandus on pakkunud tööd ja teenistust ligi 70 000 Eesti inimesele, keda oodatakse tagasi, sest Eesti ühiskond ja majandus vajavad neid.

Värskest uuringust ilmneb, et ligikaudu 50 000 Soomes ametlikult või seal 20 000 pendelrände korras elavat eestlast ei ole omaks võtnud soome identiteeti, vaid pigem tajuvad nad kodunt eemalolekut ajutisena. Kui paljud neist on valmis tagasi pöörduma?

Seminaril otsitakse vastuseid küsimustele, mida teha, et inimesed naaseksid; mida saab teha omavalitsus, mida riik, mida kogukond – ja mida peaksid nad tegema üheskoos? Antakse ülevaade naasjatele pakutavatest teenustest Eestis ja tutvutakse tagasipöördumise edulugudega.

Tagasirände seminar „Ootame teid!“ toimub Riigikogu konverentsisaalis 6. detsembril kell 9.30–16.00 .  

Ajakava

09.30–10.00     Registreerimine ja hommikukohv

10.00–10.05     Rahvastikuminister Riina Solmani tervitussõna

I                            Rändekontekst ja olukorra ülevaade

10.05–10.25     „Eestist Soome lahkunud inimeste rändepõhjustest ja tagasirändekavatsustest, RITA rändeuuringu tulemused“ – prof Tiit Tammaru (Tartu Ülikool)

10.25–10.45     „Pendelrändaja valikud“ – Keiu Telve (PhD, Vabamu)

10.45–11.00     Küsimused ja arutelu

11.00–11.05     Videolood tagasipöördunuist „Meie inimesed“ – ERR

II                           Maaelu võimalused ja piirkondlik areng 21. sajandi Eestis

11.05–11.30     „Ühtlasema piirkondliku majandusarengu otsustuskohad“ – Tea Danilov, (Riigikogu arenguseire keskuse juhataja).

11.30–12.30     Aruteluring „Mida saavad teha omavalitsused, kogukonnad ja ettevõtjad, et piirkonda tuleks investeeringuid ja töökohti?“ Osalevad: Raido Lember (EAS), Aigi Young (tagasipöörduja, Võrumaa Arenduskeskus),  Madis Reinup, (Maaelu Edendamise Sihtkapital), Silva Anspal (Eesti Leader Liidu juhatuse liige), Aarne Toomsalu (Leiutajate Liit), Krista Habakukk (külaliikumine Kodukant).

12.30–13.15     Lõunapaus 

III                         Tagasipöördumist toetavad meetmed

13.15–14.00     Aruteluring „Tagasipöördujate teenused ja ootused“ Osalevad: Andero Adamson (Haridus- ja Teadusministeerium),  Kätlin Kõverik (Integratsiooni Sihtasutus), Anne-Ly Reimaa (Kultuuriministeerium), Terje Jürivete (Pärnu Linnavalitsuse hariduse peaspetsialist)

IV                         Aruteluring „Kuidas saavad panustada riik ja ettevõtjad?“

14.00–15.00     Osalevad rahvastikuminister Riina Solman, riigikogu rahvastikukriisi probleemkomisjoni esimees Jaak ValgeValdar Liive (Helsingi LV majandusarengu nõunik), riigikogu liikmed Helmen Kütt, Marek Jürgenson, Eerik-Niiles Kross.

15.00–15.15     Seminari võtab kokku Siseministeeriumi asekantsler Raivo Küüt.

Päeva juhib Neeme Raud

Seminari korraldavad siseministeeriumi rahvastiku- ja perepoliitika osakond ning riigikogu probleemkomisjon rahvastikukriisi lahendamiseks. Korraldajad jätavad endale õiguse teha programmis muudatusi.

Kommentaarid
(Külastatud 1,092 korda, 1 külastust täna)