Soome teadlased jõudsid jälile, et üks valk soolestikus võib põhjustada maksa rasvumist ja vähki

Soome teadlased tuvastasid soolebaktereid uurides, et üks valk soolestikus võib põhjustada nii maksa rasvumist kui vähki.

Nimelt selgus hiirte peal tehtud uuringust, et põletikku põhjustav soolemikroobide flagelliin tekitab ka maksa rasvumist. Flagelliin on bakterite liikumist soodustav valk, vahendab Iltalehti.

Tegemist on küll loomkatsega, aga juba varasemast on teada, et samad tegurid põhjustavad ka inimestel maksa rasvumist. Varasemates uuringutes on selgunud, et inimestel, kelle soolestikus on palju flagelliini põhjustatud põletikke, olid ka metaboolse sündroomi nähud. Lisaks olid nad ülekaalulised.

Maksa rasvumine tähendab rasva kuhjumist maksarakkudes. Tegemist on raske ainevahetushäirega, mis soodustab diabeeti, vererõhu tõusu, vere rasvasisalduse suurenemist ning muid haigusi. Maksa rasvumine on kõige levinum ja üha sagedamini esinev maksahaigus, mida põeb neljandik täiskasvanutest.

Aastate jooksul võib põletik areneda ohtlikuks maksatsirroosiks. Peamine teadaolev maksa rasvumise põhjus on inimese vöökoha rasvumine, aga kõiki põhjusi veel ei teata. Küll aga teatakse, et soolebakteritel, kõrgel kehakaalul ja rasva-ainevahetuse häirel, metaboolsel sündroomil on omavahel seos.

Jyväskyla ülikooli teadlane Satu Pekkala avastas koos akadeemik Sirpa Jalkaneni ja teiste Turu ülikooli teadlastega, et hiirtel aitas ühe valgu puudumine ära hoida maksa rasvumist. Katses kasutatud hiirtel puudus põletikku põhjustav valk VAP-1, tänu millele flagelliin ei põhjustanud maksa rasvumist.

VAP-1 proteiin meelitab põletikuga seotud valgeliblesid kudedesse, mistõttu põletik ägeneb. Rasvkoe põletiku tagajärjel satuvad rasvarakud vereringesse. Verest liiguvad rasvarakud maksa ja sellest saab alguse maksa rasvumine.

Varasemates uuringutes on flagelliini seostatud ka jämesoolevähiga. Sel põhjusel otsivad nüüd teadlased vähki haigestunud hiirtel, inimeste jämesoolevähi kudedel ja vähiraku preparaatidel seost vähiga. Hiirte soolestikus leiti palju flagelliini mikroobe. Rakupreparaatidel tekitas flagelliin põletikku. Samalaadseid muutusi leiti Soome jämesoolevähi patsientide kudedes.

Võib niisiis olla, et mikroobide flagelliin põhjustab vähki ja vähiga seotud põletikku. Nüüd kavatsetakse asja edasi uurida.

VAT-1 valku pärssivad ravimid on juba nüüd olemas. Flagelliini mõjutavaid ravimeid pole aga veel välja töötatud. Flagelliini toodavad soolemikroobid, millest osa põhjustavad haigusi. Mikroobide tegevust saab mõjutada tervisliku, kiudainerikka toidu ja liikumisega. Varasemates uuringutes on tulnud välja, et liikumine aitab vähendada kahjulikke mikroobe. Juba kuuenädalase aktiivse tegevusega vähenes põletikku põhjustavate mikroobide kogus ning suurenes ainevahetust soodustavate mikroobide hulk.

Tiede löysi yhteyden: Yksi proteiini suolistossasi voi aiheuttaa rasvamaksaa – yhteydessä myös syöpään​​​​​​​

Suolistomikrobien yhteydestä rasvamaksan syntymiseen on saatu uutta tietoa. Suomalaistutkijat ovat saaneet vahvistusta sille, että suoliston hyvinvoinnilla on yhteys myös maksan hyvinvointiin. Tuoreessa tutkimuksessa tulehdusta aiheuttava suolistomikrobien flagelliini aiheutti hiirille rasvamaksan. Flagelliini on bakteerien liikkuvuutta lisäävä proteiini. – Kyseessä oli eläinkoe, mutta olemme jo aiemmin ihmisaineistossa löytäneet viitteitä siitä, että samat mekanismit liittyvät myös ihmisillä maksan rasvan määrään, kertoo akatemiatutkija Satu Pekkala Jyväskylän yliopistosta.

Kommentaarid
(Külastatud 379 korda, 1 külastust täna)