Soome saabuvad peatselt ISIS-e laagrist kaks orbu – seda teatakse nende vanemate kohta

Süüriast al-Holi laagrist saabuvate laste ema oli jihadist (islamisõdalane), kes läks Süüriasse koos oma mehega võitlema ja hukkus seal.

Üks laps on poiss, kes elas Süüria põhjaosas Anadani linnas ja kelle isa läks sõdima ja enam tagasi ei tulnud. Tookord, 2013. aasta juunikuus oli linn Süüria presidendi Bashar al-Assadi vastu võitlevate mässuliste kontrolli all. Isa hukkus võitluses Süüria eest võidelnud Liibanoni Hizbollahi vägede vastu, vahendab Ilta-Sanomat.

Soomlannast ema jäi poisiga ISIS-e territooriumile elama. Poiss on praegu alla 7-aastane ja üks kahest orvust, kes Süüriast ära tuuakse. Lastel on üks ema, aga erinevad isad. Ema hukkus paar aastat tagasi pommirünnaku tagajärjel.

Poisi isa on sündinud Soomes 1980ndatel aastatel aafriklasest isa ja soomlannast ema peres. Vanemad ei olnud moslemid. Isa läks juba noorelt kuritegelikule teele ja sattus vanglasse, kus hakkas lugema koraani ning pöördus islami usku. Vanglast vabanedes osales mees Helsingi mošee tegevuses. Tema naine, poisi ema on soomlanna. Mees käis Soomes sõjaväes ja pärast seda koliti naisega elama Süüriasse. Mees tahtis kasutada oma Soome sõjaväes omandatud oskusi al-Assadi vastases võitluses. Nad olid esimesed soomlased, kes Süüriasse läksid.

Pärast poisi isa surma läks naine mehele Espoost pärit somaallasele, kes oli samuti Süüriasse sõdima läinud. 2014. aasta juunis sai aga mees kuuliga pähe haavata ja suri. Naise sai pärast seda samal, 2014. aastal teise lapse. See pole teada, kas teine mees oli lapse isa.

Naine kirjutas pärast seda soomekeelsesse moslemite foorumisse, et kasvatab pojast islamivõitleja. Poeg oli sel ajal 2-aastane. Naine kirjutas, et osaleb ka ise vastavalt võimalustele sõjategevuse toetamises. Pole täpselt teada, millal naine suri, aga tema lapsed jäid orvuks ja ühe teise soomlanna hooldada. Teisel soomlannal oli endal kolm last koos portugallasest islamivõitleja Nero Saraivaga. Teine naine elas koos viie lapsega Süürias kuni Islami Kalifaadi lõpuni. Pärast seda suunati nad al-Holi laagrisse.

Laste eest hoolt kandnud naine on varem avaldanud soovi Soome naasta. Varsti pärast seda võtsid ametivõimud tema juurest orvud. Peagi saabuvad need lapsed esmakordselt elus Soome.

Pian Suomeen saapuu kaksi suomalaisorpoa al-Holin leiriltä – näin kävi heidän vanhemmilleen

Al-Holista saapuvien suomalaisorpojen äiti oli vakaumuksellinen jihadisti, joka jäi Syyriaan miehensä kuoltua taistelussa. Ei poika isäänsä voi muistaa. Isä oli torilla, kun hän sai puhelun. Häntä tarvittiin taisteluun. Isä kävi hakemassa kotoaan taisteluvyönsä, ja luultavasti se on ollut viimeinen kerta, kun hän on nähnyt poikansa. Koti oli Anadanin kaupungissa Pohjois-Syyriassa, Turkin rajan ja Aleppon välissä.

Kommentaarid
(Külastatud 264 korda, 1 külastust täna)