Soome president avaldas arvamust al-Holi teemal: lapsi peaks aitama, aga emasid mitte tingimata

Soome president Sauli Niinistö avaldas täna presidendi veebiküljel arvamust Süürias al-Holi laagris olevate soome naiste ja laste teemal. Presidendi seisukoht on, et lapsi peaks aitama, aga emasid tingimata mitte.

Varem president sel teemal sõna võtnud pole ja lasknud valitsusel endal otsustada. Nüüd aga sekkus president ise aktiivselt diskussiooni. President avaldas arvamust enne, kui oma seisukoha kujundab Soome valitsus.

Niinistö väitel on tema seisukoht selge: lapsed peaks igal juhul Soome aitama. See on Soome riigi moraalne kohustus. Sama kohustus aga ei kehti emade kohta, kuigi neil on Soome kodanikena õigus saada konsulaarteenuseid.

Ühtlasi rõhutas Niinistö, et julgeoleku küsimused tuleb põhjalikult selgeks teha. Soome ei saa end presidendi väitel panna olukorda, kus julgeoleku küsimust vaadatakse lõdvemalt kui teistes riikides.

Presidentin kynästä: Al-Hol, vielä kerran – Presidentti

Minulta on tämän päivän keskusteluissa kaivattu lisää kannanottoja asiassa. Moni näkyy toivovan tukea välikysymyskeskusteluun omalle linjalleen. Sitä en tee, ja syy on yksinkertaisen selvä: välikysymys on niin keskeinen sisäpolitiikan väline, ettei presidentti voi eikä hänen pidä yrittää vaikuttaa sen käsittelyyn. On myös ihmetelty, miksen asetu tukemaan hallituksen al-Hol-linjausta.

 

Kommentaarid
(Külastatud 200 korda, 1 külastust täna)