Soome merevägi avaldas pildi uuest meretõrjeraketist Gabriel

Soome merevägi avaldas pildi uuest meretõrjeraketist Gabriel, millest saab merekaitse peamine kaitserelv. Seni oli raketi väljanägemine salastatud.

Need raketid paigaldatakse uutele Pohjanmaa klassi sõjalaevadele, mis ehitatakse Soomes Rauma laevatehases, vahendab Helsingin Sanomat.

Lisaks neljale Pohjanmaa klassi ristlejale paigaldatakse raketid Hamina klassi raketilaevadele. Lisaks saab neid rakette välja tulistada maapealsetelt sõiduvahenditelt.

Gabrieli raketid vahetavad välja praegu kasutusel olevad Rootsi tõrjeraketid. Gabrielide tootja on Iisraeli firma Israel Aerospace Industries. Gabrielid on mõeldud merepealsete sihtmärkide nagu laevade hävitamiseks, aga nendega saab hävitada ka maapealseid sihtmärke. Gabrieli lennukaugus on üle 200 kilomeetri. Raketi pikkus on 5,5 meetrit ja see kaalub 1250 kilo. Raketti juhitakse GPS-i ja inertsi abil.

Soome kaitseministeerium teatas Gabrielide ehk rakettide PTO2020 soetamisest eelmise aasta juulikuus. Lisaks rakettidele soetatakse laskeseadmed, simulaatorid, testseadmed, varuosad ja koolitused. Hanke maht oli 162 miljonit eurot. Raketid toimetatakse kohale aastatel 2019-2025.

Iisraeli firma valiti võitja konkursi tulemusel. Teised osalejad olid konkursil Norra firma Kongsberg, Prantsuse MBDA, USA Boeing ja Rootsi Saab.

Gabriel-ohjuksen salaisuuden verho raottuu: Merivoimat julkaisi erittäin harvinaisen kuvan

Merivoimat on julkaissut ensimmäisen havainnekuvan uudesta Gabriel-pintatorjuntaohjuksesta. Ohjusta on tähän asti pidetty piilossa, ja Puolustusvoimien julkaisema kuvakin on yhä havainnekuva. Puolustusvoimien ostama Gabriel-ohjus on tarkoitus asentaa uusiin Pohjanmaa-luokan taistelualuksiin, jotka rakennetaan Rauman telakalla. Neljän Pohjanmaa-luokan aluksen lisäksi ohjukset asennetaan parhaillaan peruskorjauksessa oleviin Hamina-luokan ohjusveneisiin. Lisäksi ohjuksia laukaistaan maalla liikkuvista ajoneuvolaveteista.

Kommentaarid
(Külastatud 250 korda, 1 külastust täna)