Soome mees hakkas tegema särgedest hakkliha, toodet saatis suur edu

Turu mees Paavo hakkas tegema hakkliha särgedest, mida Soomes kasvab aastas juurde 50 miljonit kilo ja millega ei osata midagi peale hakata. Kalu on lihtsalt välja püütud ja kompostreeritud, aga see on suur raiskamine, leiab Paavo.

Paavo väitel vajatakse maailmas üha rohkem toiduvalku ja särgede puhul visati see seni lihtsalt minema. Sellest raiskamisest sündis plaan teha särgedest hakkliha ja nüüd müüakse seda S-grupi poodides edukalt üle terve Soome, vahendab Turkulainen.

Paavo on õppinud Aalto ülikoolis biotootmise tehnoloogiat. Ta mõtles, mida õpituga peale hakata. teda huvitasid eelkõige ettevõtlus ja keskkonnateema. Nõnda jõudis ta välja särjepüügi juurde. Need kalad on puhtad ja neist saab head toiduvalku.

Ta käis pärast seda Turu ettevõttes Kala-Apu Oy, mis oli lõpetanud kala töötlemise. Soomlane mõtles, et kalast saaks samamoodi eraldada liha nagu kanast. Tootearendus oli esialgu Espoos Otaniemis, siis viis mees oma tegevuse Turu linna.

Soomlase firma Särkifood Oy ostab nüüd särge Uusikaarlepyy kalapüügifirmalt Brännskata Fiskare ja teistelt firmadelt. Kalahakkliha valmistatakse Keraval firmas Helsingin Kalatalo. S-grupi poodidesse pääses toode tänu innovatsioonikonkursil edukale esinemisele. Paavo väitel tunnevad juba särjeliha vastu huvi hotellid ja restoranid, aga väikse tootmisvõimsuse tõttu seda veel pakkuda ei saa.

Turkulaisnuorukainen keksi tehdä kalasta jauhelihaa – Nyt tuote on myynnissä kaupoissa kautta maan

“Suomen luonto tuottaa vuosittain noin 50 miljoonaa kiloa särkikaloja. Tähän asti niiden hyödyntäminen on ollut hyvin vähäistä. Niitä on jopa valtion rahoilla hoitokalastettu, jotta on saatu poistettua ravinteita Itämerestä. Hoitokalastuksessa särkikalat on tyypillisesti kompostoitu. Tässä ei ole mitään järkeä! Maailma kaipaa yhä enemmän puhdasta proteiinia eikä planeettamme kestä enää lihankulutuksen kasvua.

Kommentaarid
(Külastatud 283 korda, 1 külastust täna)