Soome ja Ungari pöörasid Brüsselis omavahel tülli

Täna arutati Brüsselis toimunud ELi riikide Euroopa ministrite koosolekul Ungari teemat. Koosolekut juhatas ELi praeguse eesistuja Soome Euroopa asjade minister Tytti Tuppurainen.

Tüli sai alguse sellest, et Ungari esindajana kohal olnud valitsuse pressiesindaja Zoltan Kovacs edastas Twitteris infot kinniselt koosolekul ja kommenteeris toimuvat. Koosolekul arutati Ungari õigusriigi ja Euroopa väärtuste järgmise teemat.

Koosoleku materjalidest tuleb välja, et Soome nõudis Ungarilt sellise asja pärast vabandust ja selgitust. Lisaks paluti Kovacsil saalist lahkuda, mida ta oli selleks ajaks juba teinud.

Olukorra pingelisust näitab see, et Luksemburgi esindaja lubas saalist ise lahkuda, kui Kovacs ei lahku. Koosolekul arutati Ungari suhtes sanktsioonide kehtestamist, mida pooldavad kõik liikmesmaad välja arvatud Ungari ise ja Poola.

Kovacsi sissekannetest Twitteris ja tema Ungari olukorra kirjeldusest tuleb välja, et Ungari konflikt ülejäänud ELi riikidega on ikka väga suureks paisunud ning Ungari lajatab ELile päris koledalt. Kovacs nimetas ELi tegevust investori George Sorose poolt orkestreerituks. Kriitikat oli nii Soome kui eesistujamaa kui ka teiste ELi riikide suhtes.

Ungari puhul toodi koosolekul välja ka meediavabaduse teema, millega seotud probleeme Ungari ise kategooriliselt eitab.

Kommentaarid
(Külastatud 635 korda, 1 külastust täna)