Soome emad ja isad saavad veebis juurdepääsu laste terviseandmetele

Soome elektrooniline terviseandmete teenus Omakanta muutub uuel aastal nii, et laste terviseandmetele pääsevad ligi ka vanemad.

Teenust on kritiseeritud, kuna vanematel puudus juurdepääs üle 10 aasta vanuste laste andmetele. Nüüd tehakse vanemate jaoks nähtavaks kuni 18-aastaste laste tervise- ja retseptiandmed, vahendab Yle.

Samas jääb alaealisele lapsele õigus otsustada oma ravi ja andmete avalikustamise üle, selle õiguse osas otsustab arstlik komisjon iga juhtumi puhul eraldi. Alaealisel pole õigust piirata andmete näitamist vanematele, kui alaealine pole ise veel suuteline otsustama oma ravi üle, seda isegi siis, kui alaealine ei soovi vanematele oma andmete näitamist.

On samas asju, mida nooruk ei pruugi tahta, et vanemad näevad, sellisel juhul neid asju vanematele ei näidata. Need võivad olla näiteks raseduse ärahoidmine ja muud asjad, milleks seadus annab Soomes noorukile õiguse.

Kohe kõik andmed üle terve Soome teenuses nähtavad pole, süsteemi uuendamine võib võtta eri piirkondades aega. Lapse hooldajad saavad jätkuvalt andmeid taotleda kirjalikult raviasutusest.

Teine suurem muutus Omakanta teenuses on järgmise aasta jooksul see, et inimestel avaneb võimalus asju ajada teise inimeste eest, see käib näiteks vanurite ja teiste hoolealuste kohta. Seda võimalust varem elektrooniliselt ei olnud. Tulevikus saab oma isa, ema või hoolealuse arstivisiite, hambaravi andmeid ja retsepte vaadata Omakanta teenuses, kui isik on teinud sellekohase volituse. Volituse saab vormistada suomi.fi veebis, selleks on vaja nii volitaja kui volitatava digitaalset kinnitust. Volituse võib teha mitmele isikule.

Teise isiku eest saab Omakanta veebis asju ajada alates järgmisest suvest. See nõuab isikuandmete kaitse seaduse muutmist, seadus on praegu menetluses. Eelnõu jõustub vastuvõtmise korral 2020. aasta juunikuus.

Omakanta teenust kasutatakse Soomes üha rohkem. Selle kaudu saab uuendada retsepte, taotleda ravi ja elundite loovutamist ning keelata andmete edastamist. Arstivisiidi aega kinni panna ja arstile teadet saata pole aga Omakanta kaudu võimalik.

Isät ja äidit voivat katsoa ensi vuonna lapsensa terveystietoja Omakannassa

Sairaan tai iäkkään omaisen reseptit voi jatkossa uusia hänen puolestaan omien tietojen kautta. Sähköinen terveyden potilastietoja näyttävä Omakanta-palvelu uudistuu vuoden 2020 aikana. Uudistus tuo helpotusta erityisesti lasten vanhemmille, sillä jatkossa lasten terveystiedot näkyvät isän, äidin tai muun huoltajan Omakantaan. Omakantaa on tähän saakka moitittu muun muassa siitä, etteivät vanhemmat ole voineet nähdä yli 10-vuotiaiden lastensa terveys- tai reseptitietoja.

Kommentaarid
(Külastatud 104 korda, 1 külastust täna)