Putin süüdistab Poolat ja lääneriike salasobingus Hitleriga

Vene president Vladimir Putin süüdistas tänasel jõululaupäeval Poolat juudivaenulikkuses ning salasobingus Natsi-Saksamaa juhi Adolf Hitleriga teise ilmasõja ajal.

Putin rääkis sellest kaitseministeeriumis peetud aastalõpukõnes. „Tegelikult olid nad (poolakad-toim.) salaliidus Hitleriga. See tuleb välja dokumentidest ja arhiividest,” ütles Putin. Tema väitel tuleb Poola toonase Berliini saadiku dokumentidest välja, et ta kiitis Hitlerit plaani eest saada lahti Euroopa juutidest, vahendab AFP.

„Tema antisemiitlikud seisukohad olid sarnased Hirleriga,” märkis Putin. Teine ilmasõda algas Saksamaa rünnakuga Poola vastu 1. septembril 1939. aastal. NSV Liit ründas Poolat teiselt poolt kaks nädalat hiljem.

Saksamaa ja NSV Liit olid enne seda sõlminud omavahel mittekallaletungilepingu, mille salaprotokollides jagasid nad Poola kaheks ning laiemalt terve Euroopa. See lepe kaotas oma tähenduse pärast Saksamaa rünnakut NLiidu vastu 1941. aasta suvel. Saksamaa siiski kaotas sõja ja Poola jäi pärast sõda NLiidu mõjusfääri.

Putin manitses, et endistes NLiidu huvisfääri maades on hakatud unustama seda, mida NLiidu võit ajaloos tähendas. „Sellised inimesed, kes peavad läbirääkimisi Hitleriga – sellised inimesed kukutavad nüüd vabastajate, Punaarmee sõdurite mälestusmärke, kuigi need mehed vabastasid Euroopa ja eurooplased natside käest,” märkis Putin.

Putin kritiseeris ka Euroopa Parlamendi septembrikuist resolutsiooni, milles süüdistati teise ilmasõja alustamises Saksamaa ja NLiidu mittekallaletungilepingut ning tunti muret, et Venemaal üritatakse „rääkida valgeks” NLiidu totalitaarse juhtkonna kuritegusid.

Putini väitel on sellised tõlgendused täielik jama. Tema väitel sundisid NLiitu sõlmima Saksamaaga mittekallaletungilepingu läänemaade varasemad lepped Saksamaaga, samuti Suurbritannia, Prantsusmaa ja Itaalia nõustumine Tšehhoslovakkia sudeedi piirkonna liitmisega Saksamaaga 1938. aasta sügisel.

Putin peatus sel teemal viimati reedel, mil ta süüdistas lääneriike „salaliidus” Hitleriga. „NLiit oli viimane, kes sõlmis mittekallaletungilepingu Hitleriga,” ütles Putin, „Nad (lääneriigid-toim.) tahavad kogu teise ilmasõja süü veeretada natsidelt kommunistidele.”

Kommentaarid
(Külastatud 421 korda, 1 külastust täna)