KUUM: Soomes pannakse juba tehaseid kinni seoses järgmisel nädalal algava suurstreigiga

Soomes pannakse juba tehaseid kinni seoses järgmise nädala algiul algava suurstreigiga, mis puudutab ligi 100 000 töötajat.

Soomes peatub tööstusettevõtete eksport, lisaks on löögi all ravimite ja kütuse kättesaadavus. Kõrvalmõjud võivad olla maa-, mere- ja õhutranspordis, vahendab Helsingin Sanomat.

Näiteks ravimifirma Orioni Oulu tehase sulgemine on juba alanud. Tehases vähendatakse järk-järgult tootmist kuni pühapäeva õhtuni, mil tootmine peatub. Tehases lõppeb kümne eri ravimi tootmine. Nende hulgas on maailmaturul unikaalsed komponendid ning vähiravim, mida eksporditakse teistesse riikidesse.

Soome kütusefirmas Neste streigib ligi 2400 töötajat. Seisma jäävad Neste rafineerimistehased Naantalis ja Porvoos. Lisaks jäävad Soomes seisma puiduvaldkonna ettevõtted nagu saeveskid ja vineeritehased.

Tehtaita ajetaan jo alas ensi viikolla uhkaavan jättilakon vuoksi – Oulussa keskeytyy muun muassa syöpälääkkeen valmistus

Kokonaisia suuria tuotantolaitoksia uhkaa ensi viikolla alasajo, joka on jo paikoin aloitettu tai on tarkoitus tehdä viimeistään viikonloppuna. Syynä ovat vientiteollisuuden laajat lakot. Jos kolmipäiväiset lakot 9. joulukuuta alkavat, mukana olisi jopa noin 100 000 työntekijää. Viennin lisäksi lakot saattavat pitkittyessään vaikeuttaa esimerkiksi lääkkeiden ja polttoaineiden saantia.

Kommentaarid
(Külastatud 1,384 korda, 1 külastust täna)