KUUM: Soome käivitas Süüria operatsiooni, ära tuuakse kaks orbu

Soome on käivitanud Süürias al-Holi ISIS-e laagrist inimeste äratoomise operatsiooni ning ära tuuakse kaks orbu last.

Teadaolevalt toodi kaks orbu last laagrist ära eile, teisipäeval ja nad viidi Qamishli linna Süüria põhjaosas. Täna, kolmapäeval sõidutati lapsed autoga üle piiri Iraaki, vahendab Helsingin Sanomat.

Infot kinnitas Süüria kirdeosa kurdide omavalitsuse esindaja. Täpset laste teekonda ei avalikustata nende turvalisuse huvides. Lapsed on kavas tuua lennukiga hiljem Iraagi Erbili linnast Soome. Pole veel teada, millal see juhtub.

Orvud on mõlemad 7-aastased. Nende soomlannast ema suri teadaolevalt pommirünnakus Süürias. Laste eest hoolitsesid laagris kaks soome naist. Laste ema lahkus Soomest Süüriasse 2012. aastal koos oma mehega veel enne seda, kui Islami kalifaat välja kuulutati. Lapsed on sündinud sõjapiirkonnas.

Teadaolevalt sõitis koos lastega kaasa Soome välisministeeriumi eriesindaja, kes juhib operatsiooni. Erbilis asub Soome ajutine esindus, mis on leppinud kokku Iraagi Kurdistani omavalitsusega. Süürias aetakse asju sealse kurdide juhtkonnaga.

Kurdide poolt valvatavas ISIS-e laagris on kokku 11 soome naist ja üle 30 lapse. Lapsed on vanuses 1-13. Enamus on alla 6-aastased. Üks lastest sai tänavu laagris 18-aastaseks. Osa lastest on läinud koos vanematega Soomest, aga enamus on kriisipiirkonnas sündinud.

Al-Holi laagrisse paigutati ISIS-e võitlejate naised ja lapsed eelmise aasta veebruaris-märtsis pärast seda, kui vallutati ISIS-e viimane kants Baghouz.

Soome valitsus otsustas esmaspäeval, et lapsed tahetakse tagasi tuua võimalikult ruttu. Laste kojutoomise eest vastutavad välisministeerium ja ministeeriumi eriesindaja. Mitmed riigid on Süüriast lapsi ära toonud, näiteks Rootsi, Taani ja Norra on ära toonud orvud. Al-Holi laagris on kokku ligi 70 000 inimest, kellest 20 000 on naised ja 50 000 lapsed. Laagrist naiste ja laste äratoomine on Soomes väga tundlik küsimus, kuna seda peetakse julgeolekuohuks.

Al-Holin leirin evakuointioperaatio on käynnistynyt: viranomaiset tuovat kaksi orpolasta Suomeen

Suomen viranomaiset ovat käynnistäneet operaation kahden suomalaisen orpolapsen evakuoimiseksi al-Holin leiriltä Pohjois-Syyriasta. HS:n tietojen mukaan viranomaiset hakivat orpolapset leiriltä tiistaina ja heidät siirrettiin Qamishlin kaupunkiin Pohjois-Syyriassa. Keskiviikkona lapset kuljetettiin autolla Irakin puolelle. Tiedon on vahvistanut HS:lle myös Koillis-Syyrian epävirallisen hallinnon edustaja. HS ei toistaiseksi kerro tarkkoja tietoja lasten liikkeistä, jotta heidän turvallisuutensa ei vaarannu.

Kommentaarid
(Külastatud 445 korda, 1 külastust täna)