Kas teadsid? Lihatooted sisaldavad nitritit, seetõttu on need lastele kahjulikud

Lihatooted sisaldavad nitritit, seetõttu on Soome toiduamet seadnud piirangud eelkooliealiste laste tarbimisele. Nädalas tohib süüa vaid 5 viinerit, 15 vorstilõiku, 1,5 grillvorsti või 1 grillvorst ja 5 vorstilõiku.

Viinerite ja vorstide suur söömine on lastele kahjulik. Paljudes vorstides on laste jaoks liiga palju kõva rasva, soola ja nitritit. Nitritit kasutatakse lihatoodetes lisaainena, et parandada säilivust ja anda lihale ilus punane värv. Suured nitriti kogused aga takistavad hapniku ainevahetust lapse organismis, vahendab Helsingin Sanomat.

Soomes soovitatakse lastel kodus viinerite ja vorstidega piiri pidada, sest juba lasteaias saavad nad neid toite suures koguses. Soome toiduameti 2013. aasta uuringu põhjal saavad Soomes 14 protsenti 3-aastastest ja 11 protsenti 6-aastastest toidust liiga palju nitritit. Värskemaid uuringuid pole, aga asjale pööratakse tähelepanu ja lasteaedades piiratakse vorsti söömist.

Eelkooliealised tohivad soovituse kohaselt süüa viinereid ja vorstitooteid vaid 150 grammi nädalas. See tähendab vaid 5 viinerit nädalas.

Nitriti abil piiratakse bakterite, eriti C. botuliniumi põhjustatud toidumürgitusi. Nitritit kasutatakse vähesoolastes toodetes, millel on pikk säilivusaeg. Kuivõrd nitrit on suurtes kogustes kahjulik, on Euroopa Liidus seatud toiduainete tootjatele piirid, palju seda võib kasutada. Näiteks toorlihale seda ei lisata, aga laagerdatud või eelküpsetatud lihale võib seda lisada.

Nitritit tohib lihatoodetele nagu viinerid ja vorstid lisada seaduse kohaselt 150 mg ühe kilo kohta. Nitriti tavaline kasutus on Soomes 80-120 mg ühe kilo kohta. Seda aga, palju toodetes tegelikult nitritit on, ei tea keegi. Pakendil pole koguseid märgitud ja nitriti sisaldust toiduamet ei kontrolli. Nitriti kogus tootes väheneb ajapikku, mis tähendab, et säilivusaja lõpupoole on seda vorstides vähem. Analüüside põhjal jääb Soomes nitriti kogus toodetes alla 40 mg ühe kilo kohta. Kõige enam on nitritit leitud toorvorstidest.

Toidupakendil on nitrit märgitud kui kaaliumnitrit või naatriumnitrit või numbritega E 249 või E 250. Mõnedel pakenditel on märgitud, et nitritit pole üldse kasutatud. Lihatooteid saab valmistada ka ilma nitritita. Kui koguseid vähendada, tuleks tööstustes parandada hügieeninõudeid, lisaks tuleks parandada poodides säilitustingimusi ja lühendada toodete säilivusaega. Nii on võimalik piirata bakterite kasvu ilma nitritit lisamata.

Nitriitti on lapsille haitallista, mutta sen tarkkaa määrää lihatuotteissa ei tiedä kukaan – HS testautti neljä nakkipakettia

Nakkien, makkaroiden ja lihaleikkeleiden liiallinen käyttö on lapsille haitallista. Siksi Ruokavirasto on antanut suosituksen, kuinka monta nakkia, makkaraa tai leikkeleviipaletta alle kouluikäinen voi viikossa syödä. Monissa makkaroissa ja leikkeleissä on paitsi runsaasti kovaa rasvaa ja suolaa myös lapsille haitallista nitriittiä. Sitä käytetään lisäaineena parantamaan lihatuotteiden säilyvyyttä ja säilyttämään lihan punainen väri.

Kommentaarid
(Külastatud 794 korda, 1 külastust täna)